Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 214T - poloprofi jednadvacítka

15.3.2007, Pavel Kovač, recenze
Samsung 214T - poloprofi jednadvacítka
Pokud hledáte velký LCD panel s klasickým poměrem stran, tak prakticky jediná volba pro vás je velikost 21". Dnes testovaný panel je vyroben technologií S-PVA s dobou odezvy 8ms, kontrastem 900:1 a pozorovacími úhly 178° v obou směrech. Monitor láká hlavně možností šestiose seřizovat barvy.

Pod kapotou


Díky klasické konstrukci panelu není problém s pomocí patřičných nástrojů monitor rozebrat. U tohoto Samsungu jsem měl navíc štěstí, že jsem vlastně nemusel ani vypojovat žádný kabel, abych se dostal na samotný štítek, který identifikuje panel. Trochu té smůly jsem však přecejen měl. Oba čipy pro zpracování obrazu jsou zakryty pasivním chladičem a bohužel tedy nevím, o jaké čipy se jedná.


Elektronika (Pro zvětšení klikněte)

Ze štítku se však dozvíme, o jaký panel jde. Označení je LTM213U6-L01, což je S-PVA panel z továrny Samsung se šesti (tři ve skupině) podsvětlovacími trubicemi. Tyto trubice mají udávanou životnost minimálně 50 000 hodin, což je nadstandardní (obvykle bývá kolem 30 000 hod). Díky tomu je panel předurčen pro dlouhodobější provoz.


Štítek na panelu


OSD menu


Když jsem stiskl tlačítko pro vyvolání OSD menu, byl jsem mírně řečeno překvapen. OSD menu vypadá jako u starých CRT monitorů. To nemyslím jako kritiku, je to však na dnešní dobu celkem zvláštní přístup. OSD menu jako takové je však zpracováno opravdu na jedničku a naleznete v něm vše, co si může i náročný grafik přát. Je to hlavně díky přítomnosti korekce gamma křivky a šestiosým barvám.





Náhled průhledného OSD menu