Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 2263DX: když jeden monitor nestačí

13.11.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 2263DX: když jeden monitor nestačí
Využíváte často komunikačních nástrojů typu VoIP, IM nebo videotelefonování? Možná právě pro vás je monitor Samsung 2263DX s přídavným 7" displejem. Nápad je to zajímavý, jak si ale poradil výrobce se zpracováním a kvalitou obrazu? Na to se podíváme v testu.

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly jsou u TN monitorů celkem problematické. Hlavním neduhem je pohled zespodu, kdy obraz přechází do inverze velmi rychle. Navíc ještě výrazně tmavne. Ostatně vše potřebné lze vyčíst z následujícího obrázku.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Díky regulaci jasu pomocí podsvětlovacích trubic kontrast neklesá a pouze osciluje mezi 95 a 100 %. To můžeme pokládat za prakticky stabilní kontrast a okem si takto malých změn rozhodně nevšimnete. Maximální naměřený kontrast dosahuje hodnoty 880:1, což je velmi slušné číslo.




Průběh jasu


Průběh jasu už tak optimální není. Horních 30 % prakticky jas nereguluje a pak je průběh křivkový a k lineárnímu má daleko. Rozsah 70÷254 cd/m2 sice není špatný, ale linearita by se jistě hodila.




Stabilita jasu


Monitoru chvilku trvá než se rozsvítí na maximální jas, ale poté se již na konstantní hodnotě. Dá se s klidem konstatovat, že po 2 minutách je monitor připraven k plnohodnotnému použití.




Podsvícení


Při podrobném zkoumání podsvícení si můžete všimnout tmavší pravé části monitoru. Sice to není nic tragického, ale všimnete si toho. Okraje jsou již tradičně nejtmavší a je zde lehce prosvítající trubice při čelním pohledu maximálně dva milimetry od kraje (tento jev sonda nezachytí, protože její "oko" je cca 3,5 mm od okraje.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V pak máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.