Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 2263DX: když jeden monitor nestačí

13.11.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 2263DX: když jeden monitor nestačí
Využíváte často komunikačních nástrojů typu VoIP, IM nebo videotelefonování? Možná právě pro vás je monitor Samsung 2263DX s přídavným 7" displejem. Nápad je to zajímavý, jak si ale poradil výrobce se zpracováním a kvalitou obrazu? Na to se podíváme v testu.

Odchylka dE


Samsung byl vždy v barvách taková střední třída. Elektronika nikterak výrazně neupravuje barvy a spoléhá hlavně na barevnost daného panelu jak vyjde z výroby. To se sem tam vymstí a barvy ujedou do neskutečných výšin. Samozřejmě to tak nemusí být vždy. Dnešní kousek se řadí do té prostřední třídy. Před kalibrací poskytuje pouze základní požitek z barvy. Po kalibraci v OSD menu se toho příliš nezmění (v podstatě to ani nemá cenu) a teprve kalibrace optickou sondou dokáže udělat hodně. Po kalibraci se barvy přehoupnou k těm velmi kvalitním a vadí již pouze nízké pozorovací úhly dané technologií TN.

Hodnoty lze vyčíst z následujícího grafu.




Barevný gamut


Barevný gamut ničím nepřekvapí. Standardní RGB prostor (sRGB) již není ničím neobvyklým a spíš jim spousta grafiků pohrdá. Inu, nejde o grafický monitor, do kterého vrazíte daleko více peněz. Teprve potom se začně barevný prostor rozšiřovat (obvykle s Adobe RGB). Spokojme se s sRGB prostorem a pokračujme v recenzi.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru Samsung 2263DX.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Všimněte si velkého posunu k teplejším odstínům. To je dáno hlavně tím, že pomocí OSD menu nelze řádně seřídit teplotu bílého bodu, a je třeba jí výrazně upravit pomocí .icc profilu. Také modrá barva doznala velký změn a posunula se do méně syté části. Celkově se nám slečna na upraveném obrázku trošku červená (oproti originálu).

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.