Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 2263DX: když jeden monitor nestačí

13.11.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 2263DX: když jeden monitor nestačí
Využíváte často komunikačních nástrojů typu VoIP, IM nebo videotelefonování? Možná právě pro vás je monitor Samsung 2263DX s přídavným 7" displejem. Nápad je to zajímavý, jak si ale poradil výrobce se zpracováním a kvalitou obrazu? Na to se podíváme v testu.

Co to umí a jaký je?


V první kapitole jsem již nakousl polohovatelnost malého 7" LCD panelu. Jeho tři základní polohy po stranách a na vrchu panelu lze obohatit ještě o postavení na stůl, kde slouží jako fotorámeček, popř. pro sledování seriálů při psaní delších textů na klávesnici. Věřte, že je velmi pohodlně při přepisování nějakých poznámek jen lehce pohnout očima a hned vidíte například Simpsonovy. Zkrátka nemusíte zvedat hlavu od poznámek. Nebo na tuto malou plochu umístíte IM klienta a máte vždy aktuální přehled o tom, co se děje, resp. kdo zrovna píše.

Nějaké další využití ovšem v panelu nevidím. Mít na něm zobrazeno PDFko není zrovna ideální, protože buď bude text příliš malý, nebo toho neuvidíte dostatek. Možná se hodí jako monitorovací panýlek zabudovaný do case (lze jej totiž připojit do jakéhokoli USB portu, tedy ne pouze do toho v hlavním monitoru. Je to tedy pro tuningově založené lidi velmi snadno dostupný a kvalitní LCD panel.


Typická plocha při práci (Pro zvětšení klikněte)

Zaznamenal jsem jeden drobný neduh při práci s tímto přídavným displejem. Jakmile jej připojíte, tak přestane řádně fungovat OpenGL. Například takový Photoshop CS4 naběhne, ale často bez akcelerovaného rozhraní. Navíc nestačí jen panel odpojit, ale musíte počítač restartovat. Nevím, jak se chová ve Windows XP či Vista 32-bit, ale kombinace Vista 64-bit a DisplayLink driver nedělá dobrotu pro OpenGL. Třeba se časem drivery zlepší a vše poběží, tak jak má, ale zatím je připojení přes USB lehce omezující.


Panel položený na stole (Pro zvětšení klikněte)

Pozorovací úhly jsou u tohoto panelu celkem malé, ale vzhledem k použití dostatečné.


Pozorovací úhly (Pro zvětšení klikněte)

Co se týče odezvy, tak je zde panel celkem průměrný. Na hraní her to není, ale pro sledování videa naprosto stačí. Náhodně jsem vytipoval pár změn a naměřil hodnoty odezvy rise i fall. Nikde se nevyskytoval překmit, ovšem schody zde jsou. Průměrná odezva rise je kolem 16 ms a fall kolem 7 ms. To není vůbec špatné.

Barevné podání sice není zcela zrovna dobré, ale pro běžné IM klienty a občasné sledování seriálů naprosto dostačuje. Asi těžko někdo bude tento panel kalibrovat a starat se o gamut apod. Každopádně například takové podání zelené barvy nepatří k těm nejhorším. Trošku vadí červená, ale s tím se zkrátka musíme smířit.


Osobní názor autora na postranní panel


Nejdříve mě panel potěšil. Pro sledování seriálů při práci to není špatné. Postupem času se však vyskytly některé neduhy - špatně pracující OpenGL a nízká čitelnost (malá velikost pixelu). V neposlední řadě si s panel často položíte na stůl kde po chvilce začne překážet. Jako bonus k monitoru je jistě dobrý, jde pouze o to, zda jste ochotni si za tento bonus připlatit. Za cenu kolem 10 tisíc korun se již dnes dá pořídit i 24" model. Spočtěme si velikost pracovní plochy

22" (1680x1050) + 7" (800x480) = 1 764 000 + 384 000 = 2 143 000 px
24" (1920x1200) = 2 304 000 px

Rozdíl 161 000 px ve prospěch 24". Nehledě na to, že 24" má plné HD rozlišení a odpadají neduhy v podobě USB propojení apod. Zkrátka ať počítám jak počítám, stále je výhodnější 24" model.

Samozřejmě tím vůbec nechci nikomu vnucovat můj čistě osobní názor. Postranní panel má svoje kouzlo a kdokoli ke mě přišel na návštěvu, tak jej tento displej zaujal (ať už v kladném slova smyslu nebo záporném).