Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung CLX-3185: všestranný pomocník

15.12.2010, René Pfeifer, recenze
Samsung CLX-3185: všestranný pomocník
Široká paleta laserových tiskáren Samsung se na jaře rozrostla o novou modelovou řadu barevných multifunkcí. Svými parametry by měla oslovit menší či středně velké kanceláře. Jak bude na takovou práci stačit?

Instalace


Před zahájením instalace si musíme obstarat USB kabel, který není součástí balení. Dále je třeba vyjmout ochranné materiály z dvířek přístroje a po odklopení vrchního krytu z toneru. S tiskárnou obdržíme CD s ovladači, které jsou kromě skeneru plně lokalizované do češtiny.


CLX-3185, úvod instalace

Instalace nám kromě potřebných ovladačů zavede na lištu užitečnou utilitu Smart Panel, která zobrazuje aktuální stav zařízení, hladinu barvy v toneru a přístup k nastavení tisku. S ovladačem skeneru je navíc nainstalována aplikace SmarThru, která pomáhá s obsluhou skeneru, s organizací naskenovaných obrázků a také s jejich tiskem. Je sice v angličtině, ovládání je však dostatečně intuitivní pro každého.


CLX-3185, ovladač SmarThru 4

Tiskárna je nastavena, můžeme přejít k praktickým zkouškám. Samsung CLX-3185 jsme vyzkoušeli na běžné sestavě s OS Windows XP. Samsung nabízí na svých stránkách ke stažení i ovladače pro systémy MS 7, 2000 a Vista, Linux nebo MAC OS. Vzhledem k našim předchozím testům můžeme porovnat některé vlastnosti s černobílou multifunkcí Samsung SCX-3200.


Náklady na tisk


Příslušenství k údržbě tiskárny CLX-3185 obsahuje kromě jedné černé a tří barevných tonerů i optický válec nebo zásobník na odpadní toner. Součástí dodávky multifunkce jsou základní kazety s tonery s omezenou výtěžností na 1 000 resp. 700 stran.

Příslušenství
CLT-K4072S černý
1 150 Kč
CLT-C4072S azurový
999 Kč
CLT-M4072S purpurový
999 Kč
CLT-Y4072S žlutý
999 Kč
CLT-R407 optický válec
3 044 Kč



K407 - černý toner pro CLX-3185

Pro výpočet orientačních nákladů na tisk využijeme ceny běžného papíru (0,20 Kč), výtěžnosti a ceny optického válce (cca 24 000 stran) a především náplní (1 500 resp. 1 000 stran). Vytištěná strana s černým textem či grafikou nás vyjde na cca 1,09 Kč, což je na laser celkem dost. Barevný tisk také nevychází nejlépe – 4,09 Kč za stranu (za předpokladu rovnoměrné spotřeby všech čtyř tonerů). Jen pro srovnání, laserová multifunkce Samsung SCX 3200 je na tom s náklady na jednobarevný tisk téměř stejně (1,09 Kč).


Zkouška rychlosti


V následující kapitole nás bude zajímat, jak rychle se multifunkce zahřeje a zapojí do různých provozních situací, jak rychle vytiskne první stránky a kolik jich vydá za minutu. Rychlost tisku jsme měřili při „normálním“ nastavení kvality s možností úspory toneru dle volby tiskárny. Použili jsme běžný kancelářský papír o váze 75 g/m2.

Nejprve si shrneme hodnoty „zahřívacích“ operací.



Start multifunkce Samsung CLX-3185 zabere poměrně dost času. První start po instalaci trval přibližně 2 a půl minuty, každý další 45 sekund. Jakmile je však přístroj v provozu, přípravu k akci i přechod z úsporného režimu zvládá za pár sekund a nutno podotknout, že poměrně tiše.

Při testu rychlosti jsme tiskli 4 strany textu v kombinaci s grafy a tabulkami z Wordu a PDF. Dále jsme zadali tisk 17 stran najednou a čekali, kolik výtisků tiskárna vydá za 60 sekund. Poté jsme test opakovali s kopírkou.



Samsung udává u svého modelu rychlost monochromatického tisku první strany do 14 sekund, což naše měření potvrdilo. Specifikovaná rychlost 16 stran A4 za minutu už tolik neodpovídá námi dosaženému výsledku.

Rychlost barevného tisku se při našich testech neprojevila tak dobře, jak výrobce sliboval. Výsledky v porovnání se specifikací viz tabulka níže.

Rychlost barevného tisku
Specifikace
Měření SHW
První strana (Word)
do 26 s
28 s
Průběžná (Word 4 str)
60 s
73 s
Foto A4
nespecif.
51 s