Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung CLX-3185: všestranný pomocník

15.12.2010, René Pfeifer, recenze
Samsung CLX-3185: všestranný pomocník
Široká paleta laserových tiskáren Samsung se na jaře rozrostla o novou modelovou řadu barevných multifunkcí. Svými parametry by měla oslovit menší či středně velké kanceláře. Jak bude na takovou práci stačit?
Dostáváme se ke kvalitě laserového tisku v podání multifunkce Samsung CLX-3185. Tu jsme vyzkoušeli při různých nastaveních. Na výběr máme mezi 3 základními stupni - Koncept, Normální a Nejlepší, přičemž v ovladačích se v záložce Grafika dají doladit další detaily. V testu si názorně předvedeme Normální a Nejlepší kvalitu, nejvyšší stupeň manuální volby úspory tonerů a u tisku fotografie jsme upřesnili nastavení rastru.

Musíme konstatovat, že s kvalitou písma tiskárna nemá problém při jakémkoli nastavení. Úspora toneru se projevuje jen velmi mírným zesvětlením odstínu a pouze dlouhodobější test by prokázal skutečný přínos. Písmo je čitelné s menším zaostřením ve všech nastaveních již od velikosti 2 a ani při detailním zkoumání není snadné objevit alespoň drobné kazy.


písmo velikost 2 a 2,5 - kvalita Nejlepší


písmo velikost 2 a 2,5 - kvalita Normální


písmo velikost 2 a 2,5 - kvalita Normální s úsporou toneru
- pro celý pruh klikněte -

Velmi jemný rastr je základem pro bezproblémový přechod mezi barevnými odstíny v obou směrech. Ani u čárové grafiky nebo stupňování šedých odstínů jsme v žádném nastavení závažné vady neobjevili. Pouze bílé písmo na tmavém podkladu není ideální.


barevný přechod - kvalita Nejlepší


barevný přechod - kvalita Normální


barevný přechod - kvalita Normální s úsporou toneru
- pro celý pruh klikněte -



stupně šedé - kvalita Nejlepší


stupně šedé - kvalita Normální


stupně šedé - kvalita Normální s úsporou
- pro celou škálu šedé klikněte -



Tisk fotografií


Tisk fotografie nepatří k primární disciplíně testovaného stroje CLX-3185, alespoň popis a specifikace výrobce takové parametry příliš nezmiňuje. My jsme jej přesto vyzkoušeli s použitím lesklého papíru A4 pro laserový tisk o gramáži 150 g/m2.

foto - detail - kvalita Nejlepší
foto - detail - kvalita Normální
- pro celé foto klikněte -

Náš dojem z tisku fotografií je výborný, aniž bychom museli složitě dolaďovat nastavení kvality a v tomto ohledu nemá CLX-3185 co skrývat.