Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ML-1630: Laserový tisk s elegancí

16.10.2007, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Samsung ML-1630: Laserový tisk s elegancí
Laserové tiskárny jsou vyhledávané především díky výkonu a nízkým nákladům na tisk. Společnost Samsung se však rozhodla zaútočit zařízením, které zaujme svým vzhledem. Dokáže tato ozdoba kanceláře zabodovat i na poli výkonu a nestat se tak jen slepou větví líbivých, ale nepříliš užitečných zařízení?
Kapitoly článku:
Hardwarové komponenty i periferie se v dnešní době snaží prosadit nejen svými schopnostmi či výkonem, ale také designem. Totéž platí i o tiskárnách, a proto výrobci sahají k použití zajímavých designových prvků, barevných kombinací a podobných vizuálních lákadel. Zřejmě nejdál šla v této snaze společnost Samsung se svými novými přírůstky do rodiny laserových tiskáren a multifunkčních zařízení.


Design tiskárny rozhodně působí neotřele

Tiskárna Samsung ML-1630 (a její blízký příbuzný, multifunkční zařízení Samsung SCX-4500, které navíc disponuje skenerem) totiž kromě solidních parametrů spadajících do nižší třídy nabízí i neotřelý design, který na stole ve vaší pracovně či kanceláři rozhodně neudělá ostudu. Zařízení se snaží zalíbit svým černým, na vrchní straně lesklým povrchem – podobně jako u jiných zařízení tedy zvítězila estetičnost nad praktičností. Dále se výrobce chlubí také tím, že jde o nejtenčí laserovou tiskárnu na trhu, s výškou pouhých 12 centimetrů.


Za dvířky se nachází přístup k dráze papíru, čehož využijete v případě zaseknutí. Kromě toho zde najdete i síťový vypínač a zdířky pro napájecí šňůru a kabel USB.

Design je však kritérium, jehož hodnocení je velmi subjektivní, takže si názor na něj udělejte sami z doprovodných obrázků. Pro mnohé zájemce bude neméně důležité také přibalené příslušenství. Tiskárna je dodávána v poměrně tenké krabici a kromě samotného zařízení v ní najdete také disk CD s ovladači a návodem, startovací toner na 1000 stran a především pak hadřík z mikrovlákna, který při neustálém čištění lesklého povrchu určitě oceníte.


Bez tohoto čisticího prostředku se nejspíš neobejdete déle než pár dní

Jako obvykle chybí datový kabel USB, jehož koupě vás vyjde na dalších pár desetikorun (vzhledem k tomu, že jsme pro test získali výstavní kus, může se skutečný obsah balení mírně lišit).


Boční pohled neodhalí žádné rušivé prvky kromě mřížky chlazení

Co se týče ovládacích prvků, disponuje tiskárna mírně nadstandardní sadou - vévodí jí dotyková tlačítka pro uvedení do režimu spánku a opětovného probuzení (toto tlačítko je za provozu podsvětlené modrou LEDkou) a tlačítko pro zrušení tiskové úlohy. Nejzajímavější částí ovládacího panelu je ale ploška pod logem výrobce - najdeme zde totiž skrytou matici 13 x 5 modrých diod, které zobrazují různé informace a grafické efekty. To vše navíc bývá doplněno různými krátkými melodiemi - ano, tiskárna produkuje všelijaké znělky podobně jako starší mobilní telefony s monofonním vyzváněním. Trochu frustrující je skutečnost, že tyto zvukové efekty nelze vypnout; nejsou však naštěstí příliš hlasité.


Na dotyková tlačítka stačí jen přiložit prst (pro přechod do úsporného režimu je třeba držet tlačítko déle)


Modrý LED displej zobrazuje při zapínání líbivé animované efekty

Jak je z obrázků zřejmé, tiskárna je koncipována tak, že zabere větší plochu stolu a podavač je ukryt ve spodní části těla, což má výhodu v jeho lepší ochraně před prachem. Na druhou stranu je třeba počítat s dalším prostorem pro otevření zásuvky podavače. Značnou nevýhodou, která zřejmě plyne z designu zařízení, je absence ručního podavače – na tiskárně tedy nelze tisknout na obálky a některá další speciální média, která vyžadují zvláště uzpůsobenou dráhu papíru. To považuji za velký nedostatek, jelikož tisk obálek je v domácí kanceláři nebo v malé firmě docela častý úkon a kupovat jen kvůli němu druhou tiskárnu je dost podivné řešení. I přesto si tiskárna své zákazníky může najít a přesvědčí je třeba svými technickými specifikacemi, uvedenými v tabulce níže.


Vstupní podavač papíru se vysune po stisknutí tlačítka vpravo na čelní straně tiskárny. Je poněkud mělký, ale kapacita 100 listů pro příležitostné použití obvykle stačí.

VlastnostParametr
Rychlost tisku16 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení4000 stran*
Rozlišení tisku600 dpi
1200 x 600 dpi
Tiskové jazykySPL (Samsung Printer Language)
Hmotnost médií60 – 150 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku100/30 listů
Datová rozhraníUSB 2.0
Instalovaná paměť/možnost rozšíření8 MB/ne
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim)? W / < 350 W / ? W / < 8,12 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)45 dBA / < 38 dBA
Rozměry ve složeném/rozloženém stavu (š x v x h, mm)332 x 375 x 120 / ?
Hmotnost s tonerem a válcem6,4 kg
* Výrobce neudává, zda jde o kapacitu průměrnou nebo maximální.