Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung NEXiO S150 - zvláštní to komunikátor..

25.3.2002, Zdeněk Michálek, recenze
Samsung NEXiO S150 - zvláštní to komunikátor..
Na CeBITu - poprvé v Evropě - Samsung představil nový bezdrátový PDA NEXiO S150. Parametry jsou na kapesní komunikátor trochu netypické: rozlišení 800 x 480, rozměry 154 x 92 mm - a elegantní design. První zkušenosti s tímto přístrojem přinášíme v malé recenzi.
Zhruba deset týdnů po své premiéře na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas (CES 2002) se NEXiO S150 - první ze série bezdrátových PDA Samsung Electronics - představil v plné kráse i v Evropě na veletrhu Cebit 2002. Strávil jsem s tímto přístrojem příjemné půl hodinky, což je sice příliš málo na seriózní recenzi, ale dost pro úvodní seznámení se a pro získání prvního dojmu a zkušeností.


Předně: jedná se o PDA, které jde tak trochu "proti větru": téměř nikdo si nedovolí v současné době uvést Windows CE kompatibilní přístroj, který nepodporuje OS Pocket PC 2002, který nedisponuje ani IrDA portem, ani Bluetoothem, ba který nemá ani rozšiřující sloty (Compact Flash, Memory Stick atd.) To už vůbec nemluvím o orientaci displeje "na šířku", nestandardním rozlišení displeje...

Já osobně narušování standardů nemám rád.. pokud toto narušení nepřinese novou, výraznou kvalitu. A myslím, že právě v případě NEXiA tomu tak je.

Technické parametry
  • Operační systém: Windows CE 3.0
  • Procesor: StrongARM 1110 (206 MHz)
  • Displej: 5,1" TFT, rozlišení 800 x 480, 65536 barev
  • Baterie: Li-Ion, 1500 mAh
  • Interface: 1 standardní USB, 1 PC Sync./VGA out
  • Zvuk: stereo sluchátka, monofonní vestavěný reproduktor, mikrofon
  • Rozměry: 154,8 x 91 x 14,9 mm
  • Komunikace: vestavěný modul CDMA2000
  • Hmotnost: 240g (bez baterie)

První, co vás na (zatím ještě vypnutém) NEXiU zaujme, je jeho vynikající design. Vím, je to věc osobního vkusu a značně subjektivní, ale se všemi, s kým jsem se o tom mluvil, jsem se na toto téma shodl. NEXiO zasunuté do kolébky tvoří celek, na nějž je radost pohledět.

První šok přijde po zapnutí přístroje: displej je orientovaný "na ležato" a rozlišení 800 x 480 při úhlopříčce jen cca 5" způsobí, že písmena v menu, ikony atd. jsou nezvyklé "blechy". Zapomněl jsem nafotit pracovní plochu Windows CE, takže přikládám alespoň snímek stažený z internetu (z korejské verze Windows CE):



První dojem je - s tím se nedá pracovat. Po chvíli ale zjistíte, že jste si na velikost písma zvykli (samozřejmě pokud vidíte aspoň trochu slušně) a s povděkem kvitujete, že se vám toho na obrazovku vejde příjemně hodně. Velikost písma se samozřejmě dá v případě nezbytnosti měnit, "blechy" vám ale za chvíli skutečně připadnou normální.

Pozor, stále mluvím o pracovní ploše - aplikace jsou samozřejmě jinou kapitolou. Příkladem budiž snímek obrazovky aplikace Phone, která umožňuje z NEXiA navazovat spojení a telefonovat:



Ze snímku (nijak neupravovaného) je vidět další věc: displej je slušně podsvícen (až se obávám, že při takové ploše a intenzitě bude podsvícení znamenat krátkou dobu provozu na jedno nabití baterií) a kontrast je více než slušný - plně porovnatelný se špičkovými PDA.

Modul, který vidíte nasunutý na horní straně přístroje, je adaptér pro bezdrátové LAN s přenosovou rychlostí do 11 Mbps. Kromě něj je v nabídce Samsungu ještě GPS a digitální fotoaparát. Připojovací interface je proprietární, nekompatibilní s čímkoliv.

Bezdrátová část je založena na CDMA2000 1xRTT - to u nás fungovat nebude. Samsung se už ale nechal slyšet, že v případě zájmu počítá s přístrojem i pro USA (v půlce roku 2002) a pro Evropu (bez uvedení termínu) - a to znamená náhradu CDMA modulem GSM/GPRS. V této konfiguraci půjde i v našich zeměpisných šířkách o velmi zajímavý produkt.

V současné době je PDA dodáván pouze pro korejský trh - je jedním z mála, kde je standard CDMA2000 rozšířen a Korea tak slouží jako "testovací laboratoř" pro G3 telefony a PDA.

NEXiO je na současnou dobu velmi zvláštní přístroj - do podobné kategorie spadá jen Siemens SX-45, který je postaven rovněž na Windows CE 3.0 a vybaven vestavěným GSM/GPRS modulem, jinak je však řešen podstatně konzervativněji.




Pohled na NEXiO zespodu odhalí konstrukci sklápěcí antény (osobně bych měl strach z jejího ulomení při pádu¨- a nezvykle malé pero, služící spíše jako připomínka, abyste si na ovládání NEXiA pořídiliněco pořádného (vedle je pro srovnání Stylus "normální velikosti"):





Ovládání přístroje kolébkou je pro praváka poněkud nezvyklé - kolébku mačkáte při pozici diispleje "na ležato" prsty levé ruky.


Funkce tlačítek v pravé části přístroje je uživatelem definovatelná - implicitně jsou jim přiřazeny aplikace Internet Explorer, Phone a Kalendář.


Pohled na USB port (a zároveň interface pro připojení kolébky).


A ještě pohled zezadu na PDA v kolébce - z kolébky vede napájecí a synchronizační USB kabel



Výhody a nevýhody přístroje asi není nutné shrnovat - jsou víceméně jasné. Jen pár postřehů:
  • všimněte si, že hmotnost (240g) je uváděna bez baterií - s nimi určitě překročí 300g, což je více než u Siemense SX-45. To se ale dalo očekávat - displej této velikosti dělá své
  • rozlišení displeje 800 bodů ve vodorovném směru je minimální, v němž se dá internetovský browser skutečně běžně používat - bez toho, že neustále posouváte výřez (jako je tomu u běžných PocketPC přístrojů s rozlišením 320 x 240 bodů)
  • baterie mají na současný provoz CDMA a PDA části poměrně malou kapacitu - ta vystačí (údajně) na cca 100 hodin ve standby režimu se zapnutou CDMA částí. Stále to je ale pět dní, takže prostě 2x týdně PDA nabijete (údaj o výdrži není ověřený - sdělila ho obsluha na stánku, netvářila se ale příliš přesvědčivě)
  • poté, co odložíte NEXiO a vezmete do ruky iPAQa nebo třeba Jornadu, začnete se cítit malou plochou displeje neskutečně omezeni - a uvažujete, co vedlo Microsoft k tomu, že pro standard PocketPC 2002 definoval tak nízké rozlišení...

A závěrem ještě jeden snímek Samsung NEXiO 150.