Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung RF510: multimédia především

24.11.2010, Jan Vítek, recenze
Samsung RF510: multimédia především
Série notebooků Samsung Rxx je i dnes stále jedinou, která figuruje v tuzemské nabídce a v době psaní recenze v ní navíc testovaný RF510-S02 nebyl zahrnutý. Můžeme jej tedy považovat za horkou novinku mezi notebooky pro běžné spotřebitele, takže hrrr na něj.

Vnejší zpracování


Hlavní slovo si u tohoto notebooku vzaly plastové materiály a i když výrobce na svých stránkách hovoří o broušeném hliníku, toho bylo použito opravdu jen minimum. Celá horní část, tedy víko notebooku, displej i jeho rám, je zrcadlově lesklá a hladká, takže se připravme na nekonečný příběh leštění otisků. Základna samotná, tedy část s klávesnicí, již tak lesklá není a zespoda je pak notebook matný se zdrsnělým plastovým povrchem.


- klikněte pro zvětšení -

Víko je také po stranách zakulaceno, má na sobě stříbrně lesklé logo Samsung a také tvoří díky hře světla efekt, jaký známe třeba z měděných jader chladičů Intel, která jsou krouživě broušena. Tělo je zakulaceno i ze spodní strany, díky čemuž notebook vypadá štíhlejší, než ve skutečnosti je. Povšimněte si několika gumových nožek, velkého odnímatelného panelu a také dvou žebrování systému chlazení, které tak slibuje slušný výkon, díky němuž bychom se mohli dočkat nízké hlučnosti.


- klikněte pro zvětšení -

Zkosenou část základny notebooku narušují vystupující porty, ovšem optická DVD mechanika uložená na pravém boku zůstává spíše skryta. Její tlačítko pro otevření dvířek však není problém nahmatat. Kvůli mechanice zde pak již nezbylo moc prostoru pro další konektory, takže tu máme už jen dvojici portů USB 3.0 a otvor pro zámek Kensington.



Levý bok má hned vepředu 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon, zbývající dva porty USB (tentokrát standardu 2.0), port HDMI, Ethernetový RJ-45, analogový D-Sub a konečně kulatý napájecí konektor. A právě pod ním a D-Sub je vespod umístěno nasávání čerstvého vzduchu opatřené žebrováním, které tak jistě velmi napomůže hlavnímu chladiči. Co se týče rozložení portů samotného, pak to vypadá velmi rozumně, ovšem v nevýhodě budou zase leváci, kterým mohou trčící kabely z levé strany vadit při pohybování myší.



Přední hrana notebooku má v sobě téměř přesně uprostřed zaslepenou čtečku karet SD, SDHC, SDXC a MMC a pak budeme moci vidět i na čtyři kulaté stavové LED umístěné na základně. To díky škvíře ponechané mezi ní a displejem, aby se ten dal snadno uchopit a otevřít.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část notebooku ukáže dva klouby displeje opatřené plastovými a lesklými kryty. Ty nejsou zapuštěny do základny, a tak nebude hlavní výdech chlazení ničím nadměrně omezován. Mimochodem se mi také velmi líbila jeho ochranná mřížka, která nebude proudu vzduchu velkou překážkou.


- klikněte pro zvětšení -


Vnitřek notebooku


Výhoda notebooků s klouby displeje umístěnými nad základnou může být také ta, že úhel otevření displeje není omezen tím, že se okraj víka zarazí o zadní hranu. Bohužel toho tentokrát výrobce nevyužil, takže displej můžeme rozevřít do maximálního úhlu cca 135°. Aspoň že jej klouby drží ve všech nastavitelných polohách pevně, aby se neklepal. Rám displeje je trošku zakulacen a má na sobě hmatatelné i viditelné malé výstupky. V horní části trůní webkamera označena bílým kroužkem a měkké dosednutí na základnu má na starost řada měkkých podložek.


- klikněte pro zvětšení -

Design základny je podobný jako u notebooku HP ProBook, takže zde uvidíme klávesnici typu Chiclet v mírně propadlé části. Ta má v tomto případě stříbrný, ale matný povrch, zatímco ProBooky jej mají naopak černý, ale lesklý. V horní tmavé části si můžeme všimnout dvou pozic pro 1,5W reproduktory a napravo pak několika tlačítek. A právě tato část je ospravedlněním toho, že má RF510 mezi čtyřmi hlavními body broušený hliníkový materiál. Osobně mi ale nepřipadá pár gramů tohoto kovu hodných takové prezentace.



Nicméně v hliníkové části je jednak druhý reproduktor, pak kulaté a modře podsvícení tlačítko Power, vedle něj vypínač bezdrátových rozhraní (rovněž z modrou LED) a pak tři tlačítka pro ovládání zvuku. Suma sumárum tedy nic výjimečného, ale i tak je lepší mít pro nastavení hlasitosti vyhrazena speciální tlačítka, než používat těžkopádné kombinace funkčních kláves s přepínačem Fn.



Zpracování kláves se mi velmi zamlouvalo, protože mají příjemný stisk, ale jejich rozložení v jednolitém a hmatem jen velmi těžko rozlišitelném poli. Však vezměme si třeba často používané šipky, které jednoduše nemáte šanci ihned hmatem rozlišit, protože si je můžete velmi snadno splést s numerickými klávesami. Pak je nutné si situaci neustále kontrolovat zrakem, což jen zdržuje a otravuje, i když jistou berličkou může být využití blízké klávesy Shift.



Velmi mírně zapuštěný touchpad má velký a na dotek příjemný matný povrch, na němž se vám nebudou zadrhávat prsty. Od tlačítek jej odděluje mírně vystouplá přepážka a jim nemám co vytknout, protože jsou oddělena a kladou adekvátní odpor. Čtveřice malých kulatých LED nás bude informovat o zapnutém Caps Lock, aktivitě pevného disku, zapojeném napájení a stavu notebooku.


- klikněte pro zvětšení -

Pod odšroubovatelným panelem uvidíme pouze pozici pevného disku a dva zaplněné sloty SO-DIMM pro operační paměti. Není tedy důvod, proč bychom sem potřebovali lézt.