Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung RF510: multimédia především

24.11.2010, Jan Vítek, recenze
Samsung RF510: multimédia především
Série notebooků Samsung Rxx je i dnes stále jedinou, která figuruje v tuzemské nabídce a v době psaní recenze v ní navíc testovaný RF510-S02 nebyl zahrnutý. Můžeme jej tedy považovat za horkou novinku mezi notebooky pro běžné spotřebitele, takže hrrr na něj.

LCD displej


Samsung nám u tohoto 15,6palcového notebooku poskytne lesklý povrch displeje, podsvícení pomocí LED se silnou intenzitou, díky čemuž se dočkáme jasné a čisté bílé barvym, ovšem rozlišení stále zůstává na 1366 x 768. Je to škoda, protože pak je celkem jasně patrný hrubý rastr a dle mého názoru by moderním notebookům této velikosti lépe slušelo rozlišení 1600 x 900, když už bychom tedy měli akceptovat poměr stran 16:9.


- pohled zpříma -

Barevné podání by mohlo být lepší, respektive živější, neboť takto jsou barvy poněkud mdlé a obraz postrádá hloubku. To se více projeví při snížení jasu.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Displej samotný je bezesporu produktem technologie TN, a tak se dočkáme invertování barev při změně vertikálního úhlu pohledu. Zde jsem také přišel na to, že displej poskytne výrazně lepší barvy, když se na něj koukáme mírně zespoda, ovšem ne až z takového úhlu, kdy se začne invertovat černá v bílou. Je to v podstatě jeho nevýhoda, že z "ideálního" úhlu pohledu poskytne horší obraz.


- pohled zespoda -


Webkamera


O obsluhu webkamery se postará software YouCam od CyberLink, stejně jako v případě testovaného Samsung R580. Tento software nám nabídne kromě klasického snímání obrazu také zachytávání videí či statických obrázků a pak také několik funkcí navíc. Mezi ty patří známé přidávání různých efektů či malovaných blbůstek do obrazu, přičemž si můžete pomocí jednoduchého malování sami přikreslit třeba brýle, nebo zakrýt vysoké čelo. Zachycený obsah lze následně nejen uložit, ale také poslat e-mailem, nebo expedovat přímo na YouTube.



Obraz kvůli rozlišení webkamery 0,3 megapixelu není příliš ostrý a dosahuje rozlišení 640 x 480. U vyššího rozlišení se stejně u jiných notebooků dočkáme samovolného poklesu počtu snímků za sekundu, takže to vůbec nevadí. Spíše bych byl rád kdyby frekvence obnovy obrazu tak prudce neklesala s nižší intenzitou osvětlení. Je tedy vidět, že zde má kamera jako prioritu kvalitu obrazu.


Zvukový systém


Dva 1,5W reproduktory uložené nad klávesnicí a SRS Premium Sound s přednastaveními pro hudbu, film a sluchátka, to je palubní zvukový systém notebooku Samsung RF510. Výkon reproduktorů je dostatečný na to, abychom si stěžovali, že neslyšíme dialogy dost hlasitě, ovšem tím to končí. Jinak jde o klasická notebooková chrastítka vyluzující plochý a "plastový" zvuk, takže jediným plusem je opravdu jen hlasitost a vše ostatní je průměr.


Ergonomie


U modelu RF510 je škoda, že klouby displeje neumožní větší rozevření displeje než do úhlu 135°, i když prostor pro to by zde rozhodně byl. Další výhoda v podobě možnosti umístění výdechu chlazení na zadní hranu již byla využita, a tak jsme získali více prostoru pro porty a rozhraní na bocích přístroje. Pravá strana je naprosto v pořádku, neboť zde je především optická mechanika, která nikoho nebude omezovat v pohybu. Leváci však opět ostrouhají, protože levá hrana je plná různých konektorů, i když ty byly rozmístěny ještě s citem a rozmyslem.

V klávesnici však vidím největší zádrhel. V duchu moderní doby je opatřena numerickou částí, ovšem ta není od hlavního pole vůbec nijak oddělena, takže všechny klávesy v podstatě tvoří jeden uniformní obdélník, který je tu a tam narušen většími plochami Enteru, Backspace a podobných kláves. Ve výsledku pak uživatel má jen málo možností, jak se po hmatu ihned zorientovat, aby si nemusel polohu prstu neustále ověřovat očima. To nemusí tolik vadit člověku, který při využívání počítače došel maximálně k dvojkliku na Internet Explorer a přihlášení na Facebook, ovšem pokud hodláte s tímto Samsungem i pracovat, asi si rozložení kláves pochvalovat nebudete.

A konečně chybí zmínka o touchpadu, kterému naopak nemám co vytknout. Je velký, příjemný na dotyk a má dobře zpracovaná tlačítka.