Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung RF510: multimédia především

24.11.2010, Jan Vítek, recenze
Samsung RF510: multimédia především
Série notebooků Samsung Rxx je i dnes stále jedinou, která figuruje v tuzemské nabídce a v době psaní recenze v ní navíc testovaný RF510-S02 nebyl zahrnutý. Můžeme jej tedy považovat za horkou novinku mezi notebooky pro běžné spotřebitele, takže hrrr na něj.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta je díky mohutnému chladicímu systému nízká, což se projeví jak v klidu, kdy notebook není téměř slyšet a v zátěži se ozývá jen klidné a temné hučení. To nás nebude nadměrně rušit, takže můžeme říci, že s chlazením je na tom Samsung RF510 velmi dobře. Co ale teploty?

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé jádro se postaral Prime95. Výsledné teploty nejsou nijak přehnaně vysoké, takže i v tomto ohledu můžeme být spokojeni.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35 °C
61 °C
GPU
47 °C
73 °C
HDD
33 °C
42 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Velmi dobře jsou vyřešena místa pro odložení zápěstí, která se ani v nejvyšší zátěži přehnaně nezahřívají. Problémové místo je leda ve spodní části blézko výkonných komponent, ale s tím se v podstatě nedá nic dělat a teplota ani tak zde není přehnaně vysoká. Ve výsledku je tedy i zde vše v pořádku.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Ion s kapacitou 48 Wh (4400 mAh) při 11,1 V. Tato kapacita je naprosto průměrná, tudíž nemůžeme očekávat, že tento relativně výkonný notebook bude na baterii pracovat kdovíjak dlouho. Podívejme se ale na výsledky.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:05
0:55
Spotřeba
16,5 W
58 W

Spotřeba notebooku vystačí pouze na tři hodiny práce, při které musíme dbát na co nejnižší zatížení procesoru. My jsme ponechali zapnuté rozhraní Wi-Fi a displej asi na polovinu maximálního jasu. Výsledkem je naprosto průměrná výdrž.



V zátěži se však spotřeba v zapnutém Furmark vyšplhá na 58 W, což přinese velmi znatelné zkrácení výdrže, takže počítač nevydrží naživu ani hodinu. Při běhu na baterie však procesor ani grafická karta nepracují na plný výkon, jinak by byla výdrž ještě kratší. A co se týče opravdu maximální zátěže (čtyři thready v Prime95 pro CPU a Furmark pro GPU), tak v ní se spotřeba dostane na 77 W, na což bude 90W adaptér bez problémů stačit a ještě mu něco zůstane pro případ, že by ještě musel dobíjet baterii.



To je vše, takže se přesuneme k závěrečné kapitole.