Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung RF510: multimédia především

24.11.2010, Jan Vítek, recenze
Samsung RF510: multimédia především
Série notebooků Samsung Rxx je i dnes stále jedinou, která figuruje v tuzemské nabídce a v době psaní recenze v ní navíc testovaný RF510-S02 nebyl zahrnutý. Můžeme jej tedy považovat za horkou novinku mezi notebooky pro běžné spotřebitele, takže hrrr na něj.
Samsung dále rozšiřuje svou notebookovou řadu R a novým přírůstkem se tentokrát stal model RF510-S02, který nabízí vyváženou sestavu v 15,6" těle vhodnou pro multimediální využití a nepříliš náročné 3D hry. Pro jeho tělo byly využity především plasty a i když se výrobce chlubí hliníkem, jeho zastoupení zde téměř nestojí za řeč. Spíše se ukazují materiály s lesklým povrchem, které se uplatnily hlavně na displeji. Ušlechtilé materiály zde tedy nehledejme, ale jinak k sobě jednotlivé díly dobře doléhají a působí odolně.



Výbava porty a rozhraními nijak nepřekvapí, tedy až na dva porty USB 3.0, které jsou bezesporu plusem. Jinak tu ale máme moderní "povinnou výbavu", a proto je rozhodně zajímavější zmínit certifikaci DLNA, novou verzi aplikace Samsung Recovery Solution 5 pro zálohování i obnovení dat nebo kompletní obnovení systému. K zahození nejsou ani funkční tlačítka pro ovládání zvuku a bezdrátových rozhraní.

Instalovaný displej s lesklým povrchem a rozlišením 1366 x 768 je průměrný a kupodivu poskytne živější obraz při pohledu mírně zespoda. Webkamera ani kvalita reproduktorů nás nenadchne a klávesnice na tom také není nejlépe. Její klávesy samotné mají sice příjemný stisk, ale jejich jednolité pole nezajistí dobrou orientaci po hmatu. Na druhou stranu se mi líbil touchpad s příjemným povrchem a jeho tlačítka, i když u něj jsem marně hledal multidotykové funkce.

Výkon notebooku odpovídá hardwarové výbavě, takže poskytne více než dostatek síly pro kancelářské aplikaci i multimédia, grafická karta bude stačit i na 3D hry a nechybí u ní ani podpora architektury CUDA. Pevný disk by na tom ale mohl být s výkonem lépe.

A nakonec, co se týče teplot, hlučnosti, spotřeby a výdrže na baterie, pak komponenty se zde rozhodně nepřehřívají a to není hlučnost nijak vysoká, právě naopak. Za to bezesporu může dobře navržené chlazení, které využívá dvou otvorů pro nabírání a výfuk vzduchu. Spotřeba je kvůli spíše výkonnému procesoru a grafické kartě vysoká zejména v zátěži, v níž notebook na baterie nevydrží ani hodinu a v klidu to jsou naprosto průměrné tři hodiny.

Téměř nic tedy není na tomto notebooku vyloženě špatné, ale na druhou stranu má RF510 i málo vyloženě výborných vlastností.

Slušný výkon
Rozvržení klávesnice
Tiché a výkonné chlazení
Ikona Odkaz na databázi
Porty USB 3.0
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 21 000 Kč s DPH, záruka 2 roky





Za zapůjčení notebooku Samsung RF510-S02 děkujeme společnosti Samsung




Vývoj ceny testovaného produktu: