Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S24C570HL: novinka s AD-PLS!

1.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung S24C570HL: novinka s AD-PLS!
Samsung nedávno vyvinul technologii PLS. Nyní ji inovuje na AD-PLS, díky čemuž slibuje hlavně lepší kontrast. Jak si vede jeden z prvních monitorů s tímto nejnovějším panelem? To ukáže naše recenze!

Odezva


V menu lze nastavovat odezvu, resp. její technologii OverDrive. V podání Samsungu se jedná o Response Time. Nejlepších výsledků dosáhnete při výchozím nastavení na Faster. Je vidět, že si výrobce dal záležet a alespoň menu nastavil velmi dobře.

Samotná odezva patří k takovému průměru. Někdy je až nečekaně rychlá, ale jsou zde chvilky, kdy je zkrátka pomalejší. Konkrétním případem je odezva 0-150-0, kde odezva rise dosáhla až na nepěkných 18 ms. Navíc je to zrovna u odezvy, která je okem hodně viditelná.


Samsung S24C570HL odezva tabulka


Pokud se ovšem zaměříme na průměry, tak ty jsou zcela průměrné. Odezva rise 9,8 ms a fall 8,2 ms.

Samsung S24C570HL odezva graf

V konkrétních případech to vypadá následovně. Jen upozorním, že u monitoru nelze nastavit podsvícení tak, aby neblikalo. Proto je v odezvě takový nepořádek, který vypadá jako ruchy.


Samsung S24C570HL odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Všimněte si, že jak u odezvy 0-175-0, tak u 50-200-50 je průběh prakticky shodný a hlavně bez překmitů. To je velmi důležité, protože díky tomu je celý obraz pěkně klidný i při náročných scénách. Neobjevují se duchy.


Samsung S24C570HL odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Hodnota inputlagu téměř přesně souhlasí s jedním framem při 60 Hz. Konkrétně tedy jde o 16 ms. To je zcela průměrná hodnota (náš dlouhodobý průměr monitorů je 16,1 ms).


Samsung S24C570HL inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa jasně vidíte výhody AD-PLS panelu, který má o poznání hlubší černou barvu. Filmy jsou příjemně dynamické a hlavně barevně dobře usazené. Ihned na první pohled bylo jasné, že monitor téměř přesně splňuje sRGB standard, a tak je většina filmů přirozeně zobrazena. To, jak si v gamutu vede, si však povíme až později.

S odezvou je na tom monitor velmi dobře a jen občas jsem zaznamenal drobné porušení ostrosti obrazu vlivem odezvy. Nikde se však neobjevil překmit, a tím pádem ani stín za pohybujícím se objektem. Zkrátka vše v naprostém pořádku. Celkově tedy shledávám AD-PLS obrazovku na filmy opravdu dobrou a rozhodně dynamičtější než e-IPS. Ovšem stále nedosahuje dynamiky VA panelů, ty jsou ovšem už nějaký ten čas na ústupu a je to i logické. IPS a PLS mají prostě lepší pozorovací úhly. I IPS glow je u nejnovějších panelů výrazně potlačeno.





Samsung S24C570HL průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


Podání černé je znatelně nadprůměrné, a je to vidět i v řeči čísel. V nich také můžete vidět průsvity, které jsou v horní a dolní části obrazovky.


Samsung S24C570HL jas černé barvy při maximálním jasu


Samsung S24C570HL jas černé barvy při 120cd/m2

Samsung S24C570HL průsvity graf

Hraní her


U hraní her profesionálům bude vadit hlavně inputlag. Ten není sice extrémně velký, ale už je zkrátka znatelný, a to i při samotné práci v operačním systému. Tam ovšem vadit asi nikomu nebude. Odezva je však dobrá a nikde nevidíte šum. Také stíny jsou pro tento monitor pasé, tedy v případě, že neaktivujete režim Fastest u Response Time položky v OSD menu. To se začnou stíny objevovat už hodně často a například takový Half-Life 2 Ep2 má až nepříjemné kontury.




Ve výsledku je AD-PLS panel v Samsungu S24C570HL až nečekaně dobrý. Má však občas svá úskalí. Sem tam odezva trošku pokulhává (opravdu jen ve výjimečných případech, proto se předchozí odstavec nese v pozitivním duchu) a Samsung se zkrátka musí ještě naučit s touto technologií zacházet. Našlápnuto má ovšem více než dobře.