Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S24C570HL: novinka s AD-PLS!

1.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung S24C570HL: novinka s AD-PLS!
Samsung nedávno vyvinul technologii PLS. Nyní ji inovuje na AD-PLS, díky čemuž slibuje hlavně lepší kontrast. Jak si vede jeden z prvních monitorů s tímto nejnovějším panelem? To ukáže naše recenze!

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Monitory Samsung byly vždy velmi dobré co se interpolace týče. V poslední době se však již rozdíl mezi monitory prakticky smazává a poznat tu či onu interpolaci je téměř nemožné. Ovšem ne tak u Samsungu S24C570HL. Ten má totiž v menu marketingově nazvanou položku Magic Upscale. Ta postupně (ve dvou krocích) doostřuje obraz a dává tak interpolaci nový šmrnc. Text se perfektně zaostří a je hodně podobný tomu nativnímu. Samozřejmě zde hodně hraje roli to, jak je nastaveno vyhlazování písma. Ovšem stále je interpolace u tohoto monitoru na velmi vysoké úrovni.


Samsung S24C570HL interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


Samsung S24C570HL interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


Samsung S24C570HL interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Také interpolace moaré dopadla opravdu dobře. Sice se objevuje flanelová struktura, ale to je již zcela standardní a málokdy se to monitorům povede potlačit. Navíc je to zcela syntetický test, který v praxi téměř nenastane.


Regulace jasu


Bohužel regulace jasu probíhá tradiční PWM cestou. Navíc frekvence blikání je pouhých 186 Hz, což je hodnota, která již někomu může vadit. Po delší době vás klidně může i rozbolet hlava. Sice se to při testování nestalo, ale hodnoty mluví jasně.


Samsung S24C570HL regulace podsvícení



Spotřeba


Spotřeba je na dnešní dobu lehce podprůměrná. Sice to není nic tragického a vaši peněženku to rozhodně nezatíží, ale jsou zde zkrátka i spořivější monitory. Spotřeba při 120 cd/m2 je 17,3 W.


Samsung S24C570HL spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,323 lm/W.