Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S24C570HL: novinka s AD-PLS!

1.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung S24C570HL: novinka s AD-PLS!
Samsung nedávno vyvinul technologii PLS. Nyní ji inovuje na AD-PLS, díky čemuž slibuje hlavně lepší kontrast. Jak si vede jeden z prvních monitorů s tímto nejnovějším panelem? To ukáže naše recenze!

Samsung S24C570HL: celkové hodnocení


Pokud se podíváme na monitor s novým AD-PLS panelem jako na celek, tak zjistíme několik základních výhod. Tím myslím výhod oproti IPS či klasické PLS technologii. V prvé řadě to je vyšší kontrast a celkově lepší dynamika obrazu u filmů. Pak je zde konečně slušné barevné podání, které PLS panely moc nezvládaly. Zkrátka konečně se PLS technologie posunula k lepšímu a dokonce v některých případech překonala IPS. Takže souboj technologií pokračuje.

Jsou zde ovšem vlastnosti, kterých by se mohl monitor zbavit. O horší ergonomii se asi nemá smysl moc zmiňovat. Ta vychází ze samotné konstrukce a zaměření monitoru. Je ovšem škoda, že na zadní straně nenaleznete otvory pro Vesa držák. Také by mohl výrobce zapracovat na podsvícení, které má průsvity a celkově není zrovna dvakrát rovnoměrné.

No, záporných vlastností bylo už dost, a tak se podíváme na barevné podání. Vzhledem k tomu, že jde o obyčejný monitor pro všeobecné domácí a kancelářské použití (Samsung jej vede jako "Consumer" a má ještě řadu "Comercial"), tak má až nečekaně dobré barvy a slušný gamut. Právě to jej vyzdvihuje nad většinu konkurence. Ano, jsou zde monitory co mají lepší barvy, ale zase obvykle nemají tak dobrý kontrast či odezvu. Zkrátka u tohoto Samsungu je vše krom podsvícení pěkně v harmonii. Navíc tu máme téměř perfektní rozložení barev po ploše monitoru s minimální odchylkou v barevné teplotě. To je u většiny monitorů velký problém.


Samsung S24C570HL


A právě podsvícení sráží dnes většinu monitorů na kolena. Je to škoda, protože jinak bych se nebál dnešnímu kousku věnovat ocenění TREFA. Pokud si však dáte tu práci a vyberete si kousek co nemá průsvity, tak si klidně v hlavě toto ocenění monitoru věnujte. Rozhodně tedy koupí tohoto monitoru chybu neuděláte a mohu jej vřele doporučit. Jen si dejte pozor na ergonomii a podsvícení. Trošku překvapuje i o něco vyšší cena. S ohledem na ni by si jistě monitor zasloužil lepší stojan.


Samsung S24C570HL hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Všeobecné použití.
2) Poloprofesionální (občasnou) úpravu fotek a webdesign.

Monitor se hodí hlavně na běžné používání, filmy a také na občasnou grafiku.

 

Plusy


+ Dobré barevné podání
+ Perfektní rozložení teploty barev po ploše
+ Odezva bez překmitů
+ Gamut téměř sRGB
+ Pohodlné ovládání
 
 

Minusy


- Podsvícení
- Ergonomie
- Regulace podsvícení s PWM na nízké frekvenci
- Lesklý rámeček
- Vyšší cena
 
 
Cena v době testování: cca 5.900 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Samsung S24C570HL děkujeme Samsungu.
Jak hodnotíte monitor Samsung S24C570HL?
V anketě šlo hlasovat od 1.7.2013 do 1.7.2014. Počet hlasujících: 7
Výborný29 %
Průměrný29 %
Špatný43 %