Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu

3.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu
Dnes se podíváme na jeden větší monitor s úhlopříčkou 27" a rozlišením 2560x1440. Obrazovka S-PLS od Samsungu je velmi zajímavá a poskytuje velmi podobné vlastnosti jako e-IPS. Má však oproti ní 8bitové barvy. V této recenzi vám také přinášíme jednu novinku!

Specifikace panelu


Monitor Samsung S27A850D obsahuje panel typu S-PLS, což je obdoba IPS technologie v podání Samsungu. Nejspíš jde o další válku licencí a Samsung chtěl představit i jiný panel než PVA. Konkrétně jde o LTM270DL02. Pro podrobnější prozkoumání můžete nahlédnout do datasheetu. Důležitou informací, kterou byste však neměli přehlédnout, je W-LED podsvícení (bílé LED) umístěné po kraji panelu.


OSD menu


Samotné menu je relativně strohé, ale na druhou stranu dokáže zaujmout alespoň drobným grafickým usazením. Ikonky jsou velmi pěkně provedeny a hned poznáte, co se pod nimi skrývá, aniž byste četli text.




Fotografie OSD


Samotné možnosti nastavení jsou velmi rozsáhlé a patří v této cenové relaci k nadstandardu. Můžete si dokonce měnit technologii OverDrive, resp. v tomto podání jde o Response Time od Normal po Fastest. Docela lahůdkou je možnost připojit dva vstupy DVI Single-Link a pomocí funkce PBP tyto dva vstupy sloučit do jednoho obrazu. Pokud tedy vaše grafická karta nepodporuje Dual-Link, můžete to takto obejít. Sice je to berlička a vychází z toho omezení na straně operačního systému, ale je lepší něco než nic.





Pokročilou správu napájení zde řeší dva senzory. První je klasický světlocitlivý pro automatickou regulaci jasu. Druhý je pohybový. Pokud od počítače odejdete, po zvoleném čase se monitor buď zcela vypne, nebo sníží jas na minimum. Je to docela příjemné funkce, protože občas se operačnímu systému stává, že se monitor najednou probudí. To se tímto eliminuje.