Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27B971D: konečně pořádný Samsung?

18.10.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27B971D: konečně pořádný Samsung?
Samsung si pro nás připravil inovovaný profesionální monitor s hardwarovou kalibrací, PLS obrazovkou a hlavně konečně polomatnou povrchovou úpravou. Novinka se na první pohled zdá téměř ideální. Jak si poradí s našimi testy?

Samsung S27B971D: celkové hodnocení


Druhý pokus Samsungu o profesionální a současně designersky zdařilý kousek v lecčems napravil reputaci. Především již má daleko lepší barevné podání v základu a konstrukce panelu je také podstatně vylepšena. Monitor získal polomatnou povrchovou úpravu a tradičnější konstrukci se zapuštěnou obrazovkou. To jsou bezesporu více než příjemné klady resp. změny. Stačí to však v porovnání s konkurencí? Pokud vezmeme v potaz monitor s cenovkou o cca 10-11 tisíc nižší - Dell U2713HM, tak zjistíme že mimo hardwarové kalibrace poskytuje prakticky totéž a současně přidává ještě možnost přichytit monitor na Vesa držák, funkci Pivot a NBD záruku. Hardwarová kalibrace u Samsungu zní opravdu dobře. Výhody jsou jasné. Již nemusíte řešit profily a monitor za jakýchkoli okolností zobrazuje barvy takové, jaké má. Je to ovšem nutné? Pokud má monitor barvy již v základu dobré, tak hardwarová kalibrace u sRGB monitoru nemá až tak velký smysl. U AdobeRGB je situace jiná, ale zde?

Pro velkou část uživatelů bude nejvíce potěšující odezva, která je prakticky překmitu prostá. To je u hodně monitorů problém, a tak hraní her není zrovna pohodlné. Bohužel je zde Samsung hodně degradován inputlagem, který je pro profesionální hraní velký.

Velkým zklamáním byl kontrast, který je oproti udávanému méně než poloviční. Pro editaci fotek to tolik nevadí, ale multimédia vypadají na monitoru méně dynamicky. Je to opravdu škoda, protože předchozí model tímto netrpěl.





Co si tedy myslet o dnešním testovaném kousku? Pokud by výrobce nasadil cenu o cca 8 000 Kč (320€) nižší, byl by monitor zcela konkurenceschopný. Samsung ovšem nejspíše vidí výhodu tohoto monitoru v hardwarové kalibraci. Já se ovšem ptám. Je potřeba HW kalibrace, když dodaný profil bude valné většině uživatelů dostačovat? Nebylo by od věci vyrobit stejný kus bez HW kalibrace a s cenovkou odpovídající Dellu?

Je to zkrátka škoda, nejvíce dnešní monitor na kolena sráží právě jeho cena, která nemá moc velké opodstatnění. Ten, kdo bude chtít opravdu grafický monitor, tak nejspíš rovnou sáhne po EIZO SX2762W, či adekvátním NECu, který jako bonus přihodí Adobe RGB gamut.

Je to škoda, protože Samsung již musel vědět, že s modelem S27B970D díru do světa neudělal. Chyby některé napravil, ale tu hlavní - cenu, stále nechal.


hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Webovou grafiku a fotografii
2) Editaci videa - pozor však na nízký kontrast

Pokud by měl monitor vyšší kontrast, byl by vhodný i na multimediální nasazení. Kvůli nízkému kontrastu je však toto nasazení trochu degradováno.


Plusy


+ Výtečné barevné podání v základu
+ Hardwarová kalibrace (ale jen se SW od Samsungu)
+ Dobré pokrytí sRGB gamutu
+ Polomatná povrchová úprava (podání bílé)
+ Slušná konstrukce (oproti předchozímu modelu vylepšena)
 
 

Minusy


- Vyšší cena
- Nízký kontrast
- Inputlag
- Průsvity (u takto drahého monitoru se neočekávají)
- Stále nelze ovládat monitor v dolní poloze
 
 
Cena v době testování: cca 24.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Samsung S27B971D děkujeme Samsungu.
Jak hodnotíte monitor Samsung S27B971D?
V anketě šlo hlasovat od 18.10.2013 do 15.11.2014. Počet hlasujících: 18
Výborný0 %
Průměrný44 %
Špatný56 %