Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SCX-3405FW: laserový elegán

2.5.2012, Milan Šurkala, recenze
Samsung SCX-3405FW: laserový elegán
V dnešní recenzi se podíváme na kancelářskou multifunkci Samsung SCX-3405FW. Jedná se poměrně levnou černobílou laserovou tiskárnu s možností faxování a bezdrátového připojení. Nechybí ji ani automatický podavač dokumentů ADF.
Software naleznete na dodaném CD, konfigurace je velmi rychlá a pohodlná. Tiskárnu nakonfigurujete během okamžiku, problém nebyl ani s Wi-Fi připojením. Aplikací je zde opravdu hodně.


Software pro tisk


Začneme ovladačem pro tisk. Zde lze samozřejmě volit orientaci papíru, rozvržení (jednu stranu, až 16 stran na list, tisk plakátu a brožury), dále ohraničení dokumentu a ruční duplexní tisk - papír musíte otočit svépomocí.





V druhé záložce volíte počet kopií a typ papíru, případně obálky. Červeným křížkem v nabídkách jsou pak vyznačené zakázané volby.





Třetí záložka se věnuje kvalitě tisku, k dispozici je jen normální a nejlepší. Dále lze volit jasnost textu, jemnost okrajů a úsporu toneru.





Nabídka Rozšířené vám dovoluje vytisknout vodoznak, šablony nebo upravit pořadí tisku (např. jen liché nebo sudé strany, obráceně nebo vynechat prázdné strany v dokumentu).





Ekologický režim vám nabídne např. tisk dvou stran na jediný list, čímž ušetříte 50 % papíru a energie. Jedná se jen o odhady ušetřené energie a papíru i dnes tak agresivně prosazovanou úspory CO2 emisí.





Samsung Easy Print Manager slouží ke konfiguraci tiskárny. Zde vidíte jednodušší zobrazení se stavem toner a možností vyvolat Scan Assistant (Pomocník skenování), fax, aplikaci SmarThru Office a webové stránky společnosti Samsung. Nalevo si můžete všimnout dvou tiskáren, může se vám podařit dostat sem současně tiskárnu připojenou přes USB i přes Wi-Fi, ale výrazně to nedoporučuji. Ta bezdrátová pak začne dělat neplechu a ostatně není důvod mít obě připojení aktivní.





Aplikaci si lze zobrazit i v pokročilém zobrazení, kde už můžete nastavovat opravdu téměř cokoli.





Z několika možností můžeme zobrazit např. nastavení faxu.





Velmi důležitá jsou zejména nastavení ohledně síťového připojení. S aktivací bezdrátového Wi-Fi připojení jsem neměl žádný problém, běželo během několika minut a velmi spolehlivě.





V aplikaci lze nastavit také chování tiskárny v režimech, kdy ji ovládáte pomocí předního panelu. Ne vše lze totiž nastavit přímo přes panel, a tak máte možnost některé volby upravit v počítači a ty pak budou vždy používány.





Ve spodním řádku Start u hodin se zobrazí ikonka aplikace SmarThru Office 2, která slouží jako další rozcestník pro ovládání multifunkce Samsung SCX-3405FW.





Takto pak vypadá adresářová struktura na disku v prohlížeči souborů Samsungu. Není zde problém otevřít např. dokumenty z Wordu a další.





Software pro skenování


Z aplikace SmarThru Office 2 se lze dostat k této aplikaci pro skenování, jen jsem nějak nezjistil, jak přinutit "odšednout" tlačítko pro skenování. Nepomohlo ani provedení náhledu.





Naopak ze Samsung Easy Print Manageru lze spustit Pomocníka skenování, který už funguje naprosto bez problémů. Nahoře si lze vybrat předvolbu skenování (např. noviny, časopis, lesklou fotografii, OCR a mnoho dalších). Skenování lze provést černobíle, ve stupních šedi a barevně, rozlišení je nastavitelné od 75 dpi do 4800 dpi. Míry můžete zobrazit v milimetrech nebo palcích, užitečný je i výběr podavače dokumentů. Nechybí možnost požadování dalších stránek, což je vhodné pro skenování více předloh do jednoho PDF.





U obrazu můžete volit automatické oříznutí, narovnání a rotaci. Trochu mě překvapilo, že zde není automaticky provedena rotace třeba u režimu skenování novin.





V dalším podokně lze provést úpravy jako odstranění interferencí, pozadí (vše šedivé se stane bílým - znatelné zvýšení kontrastu), odstranění moaré efektu a úpravu expozice a vyvážení bílé.







Při ukládání si vyberete název souboru, jednu z "milionů" možností formátu ukládání (nejen PDF, BMP a JPEG, ale i DOC a další). Můžete nastavit kvalitu, což opravdu hodně doporučuji u JPEG souborů. Výchozí nastavení má šílenou kompresi a smutné je to, že se po každém snímku znovu nastavuje na minimum. Velkou radost mi udělala podpora OCR v češtině. Naskenovaný obrázek lze po vytvoření zobrazit v aplikaci, která se běžně stará o jeho prohlížení (u PDF tak spustí např. Acrobat Reader).





Konektivita


Tiskárna je vybavena několika možnostmi připojení. S klasickým USB rozhodně nebyly žádné problémy, chválím zejména to, že Samsung na rozdíl od mnoha jiných vybavil tiskárnu i USB kabelem. Jednoduchá je i konfigurace na sítích LAN a WLAN (Wi-Fi). S pomocí softwaru je to snadná záležitost na několik minut, spojení je velmi spolehlivé a překvapivě rychlé, odeslání na dat na tiskárnu je sotva o sekundu pomalejší než přes USB. K dispozici je i fax, ten jsme ale neotestovali (není k dispozici v našem testovacím prostředí).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.