Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SCX-3405FW: laserový elegán

2.5.2012, Milan Šurkala, recenze
Samsung SCX-3405FW: laserový elegán
V dnešní recenzi se podíváme na kancelářskou multifunkci Samsung SCX-3405FW. Jedná se poměrně levnou černobílou laserovou tiskárnu s možností faxování a bezdrátového připojení. Nechybí ji ani automatický podavač dokumentů ADF.
K testům rychlosti tisku využíváme tři různé dokumenty. Pro černobílý tisk to je 6stránkové PDF obsahující pouze text, dále tu je barevné čtyřstránkové PDF s obrázky, tabulkami i vektorovým grafem. Pro zjištění kvality kresby písmen je to půlstránkové PDF s velikosti textu od jednoho do 16 bodů.

Tisková předloha
Kvalita tisku
Odeslání dokumentu na tiskárnu
Rychlost tisku
černobílý text (6 stran A4)
normální
10 s
18,0 str./min
nejlepší
10 s
19,6 str./min
barevný text (4 strany A4)
normální
10 s
17,1 str./min
nejlepší
10 s
17,1 str./min

Samsung hovoří o rychlostech 20 až 21 stran za minutu a praxe je podobná udávaným číslům. Malý počet stran u rychlého tisku není pro měření nejideálnější, nicméně ve všech případech jsem překročil 17 stran za minutu a při měření na nejlepší kvalitu jsem dosáhl dokonce 19,6 stran za minutu, což je velmi příjemná rychlost.


kvalita "normální"



kvalita "nejlepší"

úsporný režim
 

Kvalitu tisku jsme vyzkoušeli na ukázkovém textu o velikostech 1 až 16 bodů. Vrchní řádky jsou černé, spodní pak červené, ale tiskárna je jen černobílá, takže výsledkem by měla být našedlá písmena. Tiskárna poskytuje dvě možné kvality tisku, a to "normální" a "nejlepší". Výše uvedené dva snímky byly naskenované v rozlišení 800 dpi a můžete si je stáhnout ve formě 10MB ZIP souboru. Níže uvedené výřezy jsou detailnější, můžete si je stáhnout ve větším rozlišení ve 19MB ZIPu.



text "normální"



text "nejlepší"



úsporný režim



Kvalita tisku písmen mě velmi příjemně překvapila. Písmena velikosti 3 jsou krásně čitelné, solidní je i velikost 2, zejména u nejlepší kvality. V úsporném režimu jsou písmena občas trochu vynechávána, což šetří toner, čitelnost menších písmen se zhoršuje.



text "normální"



text "nejlepší"



úsporný režim



I při těchto malých velikostech tisku je kvalita opravdu velmi dobrá, písmena jsou dobře čitelná. Zejména u kvality "nejlepší" jsou hrany krásně rovné.



text "normální"



text "nejlepší"



úsporný režim



U šedivého textu to normální kvalita příliš nezvládá a tiskne pořád černý text. "Nejlepší" kvalita má písmena o něco světlejší, ale šedou barvu dosahuje vynecháním některých bodů, což se projevuje děravými písmeny. Šedivé písmo je u úsporného režimu více děravé.



text "normální"



text "nejlepší"



úsporný režim



Čitelnost je lepší u normální kvality, nejlepší ale lépe odpovídá barevnému podání, které je od ní vyžadováno. V úsporném režimu je písmo více šedé, dobře si ale zachovává hrany (mezery jsou jen uvnitř plochy písmena).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.