Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SCX-3405FW: laserový elegán

2.5.2012, Milan Šurkala, recenze
Samsung SCX-3405FW: laserový elegán
V dnešní recenzi se podíváme na kancelářskou multifunkci Samsung SCX-3405FW. Jedná se poměrně levnou černobílou laserovou tiskárnu s možností faxování a bezdrátového připojení. Nechybí ji ani automatický podavač dokumentů ADF.

Rozlišení skeneru


Skener v multifunkci Samsung SCX-3405FW nabízí rozlišení 600×600 dpi, interpolovaně pak 4800×4800 dpi. I rozlišení 600 dpi je pro kancelář více než dost, naskenovaná A4 při takovém rozlišení totiž znamená fotografii cca 5000×7000 pixelů. Pro test jsem využil tradiční stranu z motoristického časopisu.




naskenovaná předloha při 600 dpi, klikněte pro zvětšení (36 MB)



Pro posouzení kvalit si můžete stáhnout jako 600dpi JPEG soubor (36 MB), tak i 300dpi PDF se zapnutým českým rozpoznáváním znaků OCR (v aplikaci ABBYY FineReader 9.0 Sprint). Oproti Epson Scanu (ve kterém byly skenovány JPEGy) nabízí opravdu kvalitní rozpoznání češtiny a chyby jsem nalezl spíše v občas posunutých mezerách. Epson Scan předvádí dobré výsledky jen u anglických textů a dalších několika jazyků, které podporuje.

Následující tabulka obsahuje na hlavní úhlopříčce (diagonále) z horního levého do spodního pravého rohu neupravené ukázky v udávaných rozlišeních. Pravá horní polovina ukazuje snímky zmenšené na udávané rozlišení, levá spodní naopak snímky zvětšené na udané rozlišení. Pokud by menší rozlišení po zvětšení mělo stejné detaily jako výsledek naskenovaný rovnou ve větším rozlišení, plynulo by z toho to, že vyšší rozlišení je tu zbytečně a skener ve skutečnosti nabízí jen ono nižší praktické rozlišení.




klikněte pro zvětšení



Všechna rozlišení od 75 dpi do 300 dpi včetně se snaží o vyhlazování obrazu, dosti viditelné je tam i barevné řádkování. Pochopitelně to si všimnete při velmi podrobném zkoumání, normálně to až tak obrovský problém sice není, ale např. 75dpi rozlišení je v podstatě nepoužitelné. Tam jsou tyto pruhy opravdu hodně vidět. U 600 dpi zaznamenáte výrazný nárůst rozlišení, objeví se tiskový rastr. 1200 dpi skutečně nepřináší nic navíc, jen delší čas ukládání naskenovaného obrazu.




klikněte pro zvětšení



Zatímco 75dpi rozlišení je v podstatě nečitelné a pixely mi přijdou jako pouze černé nebo bílé (s trochou nadsázky), od 100 dpi je to už mnohem lepší. Znovu je vidět, že 600 dpi je i skutečným rozlišením skeneru. Interpolované 1200dpi rozlišení nepřináší nic navíc.


Technologie úpravy obrazu


Na výřezech snímků naskenovaných při 300dpi rozlišení si ukážeme vliv různých vylepšujících technologií.




bez úprav



Zde můžete vidět třepení linií a viditelné řádkování v obraze.




odstranění interferencí



Funkce odstranění interferencí se na obrazu téměř neprojevila.




odstranění pozadí



Funkce odstranění pozadí je v podstatě jediná, která skutečně něco dělá. Světle šedivé tóny prosvětlí až do bílé, celkově zvyšuje kontrast snímku. Výsledkem je, že papír se skutečně jeví jako bílý.




odstranění moaré



Odstranění moaré opět nic moc nepředvádí, řádkování mi jen přijde trochu méně výrazné, ale není to velký rozdíl.




automatická expozice





automatické vyvážení bílé



Funkce automatická expozice a vyvážení bílé se na tomto správně jasově i barevně vyvážením snímku nijak neprojevily.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.