Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SCX-3405FW: laserový elegán

2.5.2012, Milan Šurkala, recenze
Samsung SCX-3405FW: laserový elegán
V dnešní recenzi se podíváme na kancelářskou multifunkci Samsung SCX-3405FW. Jedná se poměrně levnou černobílou laserovou tiskárnu s možností faxování a bezdrátového připojení. Nechybí ji ani automatický podavač dokumentů ADF.

Podání barev


Už jsme si ukázali, že skener vytváří nepříliš příjemné barevné pruhy v obraze. Nyní se podíváme jak si celkově vede v barevném podání. Fotografie obsahuje spoustu barevných snímků, na kterých to snadno vyhodnotíme. Všechny byly pořízeny v maximálním rozlišení 600 dpi. Plné rozlišení si můžete stáhnout v 85MB ZIP archivu. Jak by měl snímek vypadat, jste zhruba viděli a kapitole o tisku (vytištěná předloha je barevně velmi blízká originálu).




bez úprav



Je vidět, že to jaksi není ono. Jednak je tu silné odšumování způsobující roztřepené hrany, jednak zůstává vidět jemné řádkování a ani barvy nejsou příliš dobré. Všechno se táhne poněkud do žluta nebo červena. Zejména zelená působí spíše jako nazelenalý odstín žluté. Šedivý obrázek působí spíše načervenale a celkově nejsem s barvičkami příliš spokojen.



odstranění interferencí



odstranění pozadí



odstranění moaré



automatická expozice



automatické vyvážení bílé



V podstatě opět až na odstranění pozadí, které zvyšuje kontrast a potlačuje světle šedivé plochy, se žádná z funkcí nijak zásadně neprojevila na výsledku.


Skenování knih


Vzhledem k tomu, že jde o multifunkci, zvládá Samsung SCX-3405FW skenování knih vcelku dobře. Víko se dá nadzvednout a jeho tlak se tak může rozprostřít po větší ploše knihy. Nedochází tedy k tak výraznému tlaku na jednu stranu a vzdalování jedné části knihy od skleněné desky skeneru.





K naskenovaným stranám se dá "přiskenovat" další a vytvářet tak vícestránková PDF. Pro lidské oko jsou docela dobře čitelná i písmena v šedých plochách, která jsou vzdálena od desky skeneru a tedy obtížně zpracovatelná pro CIS snímač skeneru. OCR funguje výborně v kontaktních plochách, u vazby má pochopitelně problém. Můžete si stáhnout malou PDF ukázku.


Rychlost skeneru


Nebudou chybět ani testy rychlosti skeneru. Zahřívání je většinou dílem cca 6 až 8 sekund, ale občas se stane, že se to stihne rychleji i pomaleji. Ukládání je velmi rychlé, problémem jsou až interpolovaná rozlišení, ve kterých stejně nemá smysl skenovat. Náhled je proveden za 14 sekund.

Test rychlosti
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
Doba ukládání
75 dpi
8 s
8 s
< 1 s
100 dpi
7 s
8 s
< 1 s
150 dpi
6 s
8 s
< 1 s
200 dpi
6 s
9 s
< 1 s
300 dpi
5 s
10 s
< 1 s
600 dpi
7 s
37 s
5 s
1200 dpi
9 s
36 s
32 s

Zde vidíte, že až do rozlišení 300 dpi si v podstatě vždy počkáte cca 8 až 10 sekund. 600 dpi a vyšší už znamenají cca 36-37sekundové skenování. Vyšší rozlišení se totiž jen jednoduše přepočítají z nižšího. Jedinou výjimkou je 4800 dpi, které trvá mnohem déle (není v tabulce - orientačně změřeno na malém výřezu). Z hardwarových rozlišení pouze 600 dpi vyžaduje pár sekund na ukládání snímku. Menší to zvládnou v podstatě okamžitě.

Test rychlosti při 300 dpi
Rozlišení
Doba zahřívání
Doba skenování
Doba zpracování
bez úprav
5 s
10 s
0 s
odstranění interferencí
7 s
9 s
7 s
odstranění pozadí
6 s
10 s
1 s
odstranění moaré
5 s
9 s
11 s
automatická expozice
5 s
10 s
0 s
automatické WB
5 s
10 s
1 s
OCR
5 s
10 s
8 s

Odstranění interferencí a moaré vyžadují několik sekund navíc pro zpracování obrazu. Ostatní funkce jsou v podstatě téměř bez zpoždění. Rozpoznání znaků OCR si vyžádá 8 sekund navíc, což je poměrně krátký čas.


Kopírování


Kopírování má jeden menší problém a ten vychází z toho, že je multifunkce vybavena jen maličkým dvouřádkovým displejem. Díky tomu je hledání správných nastavení v menu nabídkách poněkud zdlouhavé a chce to chvíli čas, než se vše pořádně naučíte.


V 30MB ZIP souboru se můžete podívat na dva výtisky naskenované při 800 dpi. U kopírování se moc nehraje na věrnost, takže se připravte na slabou kresbu v tmavých oblastech. Vše od tmavých barev do černé je prostě černé. Rovněž se objevuje řádkování, za které může skener. Jak ale vidíte, na kopírování textu je kvalita více než dostatečná. Rychlost kopírování odpovídá časům skenování a tisku, tedy 9 sekund na skenování a 4 sekundy na tisk. Celkem tedy 13 sekund na okopírování jedné strany.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.