Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SCX-3405FW: laserový elegán

2.5.2012, Milan Šurkala, recenze
Samsung SCX-3405FW: laserový elegán
V dnešní recenzi se podíváme na kancelářskou multifunkci Samsung SCX-3405FW. Jedná se poměrně levnou černobílou laserovou tiskárnu s možností faxování a bezdrátového připojení. Nechybí ji ani automatický podavač dokumentů ADF.

Tiskové náklady


V této krátké kapitole se budeme věnovat tiskovým nákladům.

Náplň Počet stran Cena (Kč s DPH)
Černý toner MLT-D101S 1500 1482

Poněvadž je Samsung SCX-3405FW levnou multifunkcí, nabízí se pro něj jen jedna velikost toneru a bohužel výdrž je nízká, zatímco cena vysoká. Vydrží na 1500 stran za cenu téměř 1500 Kč včetně DPH. To je o to zajímavější, že při uvedení tiskárny na trh byl toner jen za cca 1200 Kč.





Vysoká cena toneru se bohužel logicky odráží i v tiskových nákladech. Bez jednoho halíře je to celá koruna za vytištěnou černobílou stranu A4, což jak vidíte, pasuje Samsung SCX-3405FW prozatím do provozně nejdražší tiskárny, kterou jsme testovali novou metodikou.





Pokud navíc započteme cenu tiskárny, rozdíl se trochu sníží, neboť její cena je docela nízká. V ceně za výtisk není započítána cena elektřiny a papíru, na který se tiskne.


Závěr


Multifunkce Samsung SCX-3405FW mě mile překvapila příjemným designem a zpracováním. Vidět neviklající se podavač, to opravdu není běžné. Za cenu necelých 4000 Kč dostanete mnoho zajímavého. Oproti nedávno testované multifunkci Canon i-SENSYS MF3010, která je však o tisícovku (tedy o čtvrtinu) levnější, nabídne automatický podavač ADF (byť jen jednostranný), podporu faxu, síťového připojení LAN a dokonce i bezdrátové připojení Wi-Fi. To funguje velmi spolehlivě, rychle, snadno se i instaluje. Bohatá je i nabídka nejrůznějších aplikací na dodaném CD-ROM.

Najdete zde výklopný panel, který je osazen dvouřádkovým displejem. To je sice o něco lepší řešení než jeden digitální symbol u některých jiných konkurenčních tiskáren, ale oproti normálním řádným LCD displejům s vyšším rozlišením je toto řešení přeci jen dost nepřehledné a hledání v menu je jakýmsi klikáním naslepo. Tiskárna bohužel nepodporuje duplexní tisk, což by se mohlo hodit. Na druhou stranu to umožňuje zachovat malé rozměry tiskárny.





Potěšila mě rychlost tisku, která se pohybuje okolo 17 až 19,5 stran za minutu. Hlavní je ale kvalita tisku, která je na takto levnou tiskárnu skutečně velmi dobrá. I když nejlepší kvalita není o nic pomalejší, dokáže čitelně vytisknout i písmena velikosti 2. To si už musíte brát lupu, abyste je vůbec viděli. Úsporný režim pracuje na principu vynechávání tiskových bodů, nicméně linie písmen jsou stále velmi dobře zachovány. Vektorovou grafiku většinou zvládá také dobře, o něco horší je to s fotografiemi a obrázky.

Na to má tato laserová tiskárna malé rozlišení a jen pomocí velkých černých teček nezvládá obrázky vykreslit tak, aby opravdu působily kvalitním fotografickým dojmem. Každopádně pro ilustrační obrázky v dokumentech je kvalita dostatečná a určitě si na první pohled nevšimnete, že by bylo s obrázkem něco výrazně v nepořádku. Stínování a různé přechody vypadají slušně. Nejlepší kvalita pak zlepší tónování tmavých ploch, kde je mnohem lepší kresba a netopí se vše v černé barvě.

Zklamáním je bohužel kvalita skeneru. Barevně je trochu mimo, barvy jsou poněkud nažloutlé nebo načervenalé, což jde vidět zejména u zelené. Ta je spíše nazelenalou žlutou. Při nižších rozlišeních je vidět barevné pruhy a silné odšumování, na druhou stranu 600 dpi rozlišení přináší proti těm nižším skutečně detailnější obraz. Chválit mohu skenování knih, protože polohovatelné víko dokáže vyvinout tlak na celou knihu a ne jen jednu stranu. Díky tomu je celá kniha přitisknuta vazbou ke sklu a nedochází tak k tolik výraznému špatnému skenování u vazby. U širších knih s ním ale musíte tak či tak počítat. Dodávaný skenovací program zvládá rozpoznání znaků OCR rychle a velmi přesně. Největší slabinou multifunkce jsou ale tiskové náklady. Laser byl vždy synonymem levného tisku, ale zde se se svými 99 haléři na jednu černobílou stranu A4 stává jednou z nejdráž tisknoucích multifunkcí, které jsme doposud testovali.

Samsung SCX-3405FW mě celkově potěšil přívětivostí a ovládáním z počítače. Pomocí panelu je to o něco horší, ale v menších kancelářích s nižší tiskovou frekvencí zvládne svou úlohu dobře. Hodí se zejména tam, kde je potřeba tiskový provoz včetně bezdrátového. Pokud chcete tisknout více, zvážil bych kvůli vysokým tiskovým nákladům i jiné alternativy.


Tiskárna je vhodná pro:


1) Domácností, menší kanceláře s menším tiskovým zatížením (zejména textových předloh).
2) Kvalitní tisk textu.
3) Pracoviště se síťovým propojením (i bezdrátovým) a faxem.


Plusy


+ Kvalitní tisk písma
+
Podpora LAN, Wi-Fi i faxu
+ Dostatečně rychlý tisk
+ Pěkný design a dobré zpracování podavačů
+ USB kabel v balení
 
 

Minusy


- Vysoké tiskové náklady
- Slabší skener
- Pouze dvouřádkový ovládací displej
 
 
Cena v době testování: cca 4.000 Kč s DPH


Za zapůjčení multifunkce Samsung SCX-3405FW děkujeme Samsungu.
Jak hodnotíte Samsung SCX-3405FW?
V anketě šlo hlasovat od 2.5.2012 do 5.5.2013. Počet hlasujících: 9
Výborný22 %
Průměrný44 %
Špatný33 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.