Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SH-S182D - pálíme DVD±R 18x

1.8.2006, Jan Dedek, recenze
Samsung SH-S182D - pálíme DVD±R 18x
Už 1.dubna 2004 byla vytvořena společnost TSST (Toshiba Samsung Storage Technology). 51 % patří Toshibě, jež do ní vložila know-how, zbylá procenta drží Samsung, jehož vkladem byly marketingové náležitosti. Protože je v současnosti TSST jedním z lídrů na trhu s optickými mechanikami, podíváme se na nejnovější model s 18x zápisem na jednovrstvá DVD+R a DVD-R.
V obrázcích testů ukazuje fialová křivka velikost naplnění bufferu (vyrovnávací paměti), světle modrá křivka zatížení procesoru, zelená rychlost vypalování a žlutá rychlost otáčení disku. Pro zelenou křivku platí osa na levé straně, pro žlutou křivku osa na pravé straně v tisících (8 = 8 000 ot./min.), pro fialovou a modrou křivku začíná stupnice na spodku grafu a má hodnotu 0%, na horní straně grafu je 100%.

DVD±R 18x

Pro zápis na disky DVD±R používá vypalovačka metodu CAV a oba druhy disků mají prakticky totožný průběh zápisu. Disky jsou zapsané asi za 5:30 minuty při průměrném zatížení procesoru 5% a rychlosti na okraji disku má hodnotu 18,20x.



DVD+R DL 8x

Samsung dokáže na disk certifikovaný pro zápis rychlostí 2,4x použít pouze certifikovanou rychlost. My si proto ukážeme zápis na disk certifikovaný pro rychlost 8x. Při zápisu je použita metoda Z-CLV, na okraji bylo dosaženo rychlosti 8,04x při průměrném zatížení procesoru 3%, přičemž byl disk vypálen za 19:08 minuty.



DVD+RW 4x

Přepisovatelný disk je zapsán za 14:25 minuty rychlostí 4,01x při zatížení procesoru na 1%. Všimněte se i zde minimálního zatížení procesoru. Vypalovačka sice umí 8x přepis pro média DVD+RW, ale bohužel tento disk nemám ještě k dispozici, abychom si ukázali jeho test.



DVD-R DL 4x

Na disk DVD-R DL umí vypalovačka zapisovat 4x. Dvouvrstvý disk DVD-R DL byl zapsán metodou CLV za 27:17 minuty, přičemž rychlost na okraji média dosáhla hodnoty 4,01x při průměrném zatížení procesoru 1%. K poklesu naplnění bufferu, nedošlo ani při přechodu z jedné vrstvy do druhé, jak to bývá obvyklé u mnoha vypalovaček a svědčí to o opravdu dobré spolupráci firmwaru s vypalovačkou. Bohužel s touto verzí firmwaru neumí vypalovačka zápis metodou LJR (layer jump recording).




DVD-RW 6x

Při zápisu disku DVD-RW použila vypalovačka zápis metodou Z-CLV, disk byl vypálen za 10:57 minuty, přičemž rychlost na okraji disku dosáhla hodnoty 6,01 a průměrné zatížení procesoru bylo 2%.



DVD-RAM 5x

Na obrázku je vidět simulaci zápisu, kde aplikace Nero CD-DVD Speed vypíná kontrolu disku. Ve skutečnosti je rychlost zápisu přibližně poloviční. Zápis na disk byl ukončen za 11:13 minuty při průměrném zatížení procesoru na 4%.



Zápis všech typů DVD je absolutně bez problémů, vypalovačka předvádí vynikající práci s bufferem, u kterého dochází k maximálnímu vyprázdnění pouze v jednotkách procent. Vynikající je i hodnota průměrného zatížení procesoru, která nepřekračuje hranici 5%.