Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 860 EVO: klasika v novém kabátku

5.4.2018, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 860 EVO: klasika v novém kabátku
Na začátku tohoto roku Samsung vypustil do světa nástupce sérií SSD 860 PRO a EVO, které navazují na sérii 850 představenou už v roce 2014. My si nyní vyzkoušíme v recenzi dva modely SSD 860 EVO, a to s kapacitou 250 a 500 GB. 

ATTO Disk Benchmark


Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby pracoval celkově s 512 MB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4. 

Nejdříve tu tak máme čistě syntetické testy, na něž jsou SSD obvykle připravována, aby ukazovala co nejlepší výkony. Praktické testy nastoupí v dalších kapitolách.  
 
 
 
IOPS při manipulaci se 4 kB dat jsou na očekávané úrovni, na níž se pohybují i jiná SSD a oproti 250GB Samsungu SSD 850 EVO, čili předchozí generaci, jsou na tom nová SSD 860 EVO trochu hůře v zápisu, ale zase lépe při čtení. Dle specifikací by na tom měly být přibližně stejně, ale realita je věc odlišná. 
 
 
 
Co se týče maximálního výkonu, na nějž ukazuje čtení a zápis 8MB souborů, zde se nová SSD 860 EVO drží v popředí a v obou případech překonávají to, co jsme naměřili s 850 EVO. Ve starších recenzích jsme také prováděli další testy, kdy bylo pro testování ATTO na SSD vyhrazeno 32 GB paměti a ne jen 512 MB. Zde jsem ale neočekával, že by se ukázaly nějaké rozdíly a také že ne, takže se raději přesuneme k testům Crystal Disk Mark.