Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu

6.5.2021, Jan Vítek, recenze
SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu
Do rukou se nám dostalo SSD SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D, které spadá do nabídky firmy Western Digital. Máme tu konkrétně 1TB verzi slibující slušnou propustnost, přičemž její řada má vycházet přímo z modelů SSD WD Black.

Závěrečné hodnocení

 
Máme za sebou po WD Black SN750 další výkonnější PCIe SSD pro slot M.2, která se už probojovala do mainstreamu a má smysl o nich uvažovat jako o hlavním úložišti nového PC.
 
Zde se ukázal SN750 po boku svého stájového kolegy, modelu SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe SSD, který sice vzešel z akvizice firmy SanDisk, ale za opomíjenou Popelku jej rozhodně označit nemůžeme.
 

 
WD Black SN750 v testech ukázal, že dokáže trochu rychleji zapisovat, ovšem SanDisk jej překonal především ve čtení menších souborů a dokázal být rychlejší v testech bez fronty a především pak s frontou. 
 
Především nám ale SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe SSD ukázal, že dovede vysokou rychlostí zapsat i stovky gigabajtů dat, což ukazuje na to, že systém nCache 3.0 je vyspělý a my se nemusíme obávat hlemýždího zápisu a dlouhého čekání při přesunech větších objemů dat.
 
V celkovém srovnání nám tak testovaný SanDisk vychází lépe než WD Black SN750, a tak asi není náhoda, že jej v testované 1TB verzi seženeme na našem trhu zpravidla dráž, a to s průměrnou cenou vyšší o cca 1000 Kč.
 
 

Plusy


+ Vysoká udržitelná rychlost sekvenčního zápisu velkých objemů dat
+ Rychlé čtení zvláště malých souborů
+ Rozumné provozní teploty
 
 

Minusy


- Vyšší cena


Za zapůjčení 1TB SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe děkujeme společnosti Western Digital.
 
 
 
Cena v době testování: cca 4.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: