Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sanyo VCC-HD4000P: Full HD dohled

7.4.2009, Jan Vítek, recenze
Sanyo VCC-HD4000P: Full HD dohled
Představíme si zajímavý produkt od Sanyo, jenž není příliš určen normálním uživatelům. Jde o IP kameru VCC-HD4000P s rozlišením až Full HD, tedy 1080p, což je na podobný produkt nezvyklé. Nás bude zajímat především kvalita obrazu, ale i další vlastnosti.
IP kamera Sanyo VCC-HD4000P nám nabízí celkově slušný obraz, vysoké rozlišení, rozhodně využitelný desetinásobný optický zoom a potenciálně dobrou funkčnost. Její tělo využívá kombinaci kovu a plastu, takže se od něj dá očekávat slušná pevnost, i když je jasné, že jde stále o přístroj s jemnou optikou



Velmi široké jsou možnosti nastavení a zde se velmi hodí manuál přímo ve webovém rozhraní a pak také podrobný HTML manuál na dodaném disku. Ovšem co se týče dalšího software, setkáme se zde s pouze Lite verzí aplikace Network Recorder, která navzdory svému názvu zaznamenávat video neumí. Je tedy třeba buď zainvestovat dále, nebo se spokojit s ukládáním na karty SD/SDHC či externí pevné disky. To však nepřináší takový komfort jako videa přímo na počítači.

Obrazové kvality, tak na ty je těžké si stěžovat. Rozlišení Full HD (1080p) nám přinese výborné detaily a v kombinaci se zoomem dokáže kamera poskytnout výborné služby, ostrý obraz, nulové zkreslení a fungující automatické ostření. Škoda tedy, že jsem se několikrát setkal s jejím zaškobrtnutím, kdy se začal obraz rozostřovat a pomohl pouze restart, nebo vypovědělo službu webové rozhraní a další podobné nepříjemné drobnosti. Až podstatně delší zkušenost s různých nasazeních by ale dokázala odpovědět na otázku, jaké kvality dokáže VCC-HD4000P nabídnout.

Produkt je to tedy zajímavý, ovšem poněkud cenově i orientačně vzdálený normálním uživatelům. Tomu už napovídá jen fakt, že způsob napájení nechává Sanyo zcela na zákazníkovi. Neposkytuje totiž žádný adaptér, a tak se musíme starat sami a využít vlastní zdroje energie (12V DC / 24V AC), nebo technologii Power over Ethernet.


Velmi slušný obraz i jeho obn. frekvence
Dodaná verze SW záznam na PC nedovoluje
10x zoom s automatickým ostřením
Vyšší cena
Široké možnosti nastavení
Nepříliš vhodné do domácností
Ukládání videí na PC i SD/SDHC a ext. HDD
Občasné problémy s ostřením, apod.
Orientační cena: cca 1000 USD


Za zapůjčení Sanyo VCC-HD4000P děkujeme KELCOM International spol. s r.o.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

IP camera Sanyo VCC-HD4000P offers ver well-looking image, high resolution, definitly usable 10x optical zoom and also high functionality. Its body uses combination of metal and plastic, so VCC-HD4000P should be also tough. On the other hand it is still a delicate device full of optics.

Users are offered vast menus full of usable checkboxes and dialogues, so nobody should complain in this respect. Next, there is also a very handy manual right in the web interface and one may find a more detailed HTML version on the supplied CD. The CD also offers Network Recorder; however, this software is just in its Lite version and it does not allow us to record videos. Users will have to invest more money, or they can record their videos on SD/SDHC cards or externat USB HDDs. But that is not that comfortable.

Sanyo knows well how to capture good-looking images. Full HD (1080p) resolution provides great detail and in combination with 10x optical zoom the camera knows how to please. Generally, its picture is sharp, not distorted and the automatic focus also works well. Too bad that I experienced some minor glitches, when suddenly the picture started to look blurry and the camera had to be restarted or the web interface jammed. Therefore a much longer experience with this model and its use in different settings would tell us more about its qualities.

VCC-HD4000P is certainly an interesting product, but because of its price and aim we cannot recommend it to normal users. That is also because Sanyo does not provide us with any power adapter and leaves this issue unsolved. So it is up to the buyer, whether they will use their own sources of power for 12V DC / 24V AC inputs, or technology Power over Ethernet.