Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge-HD3: miniaturní PC s APU

21.2.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge-HD3: miniaturní PC s APU
Společnost Sapphire je u nás známá především jako výrobce grafických karet nebo základních desek, ovšem pak už je jen krůček k vytvoření třeba nettopů, jako je Edge-HD3. Ten nabídne moderní APU E-450 od AMD, a to ve velmi malém provedení.

Hardware


Ve výbavě tohoto miniaturního PC je APU (Accelerated Processing Unit) společnosti AMD s označením E-450, která je představila v srpnu minulého roku. AMD Zacate E-450 dnes stojí na vrcholu své řady díky vyšším frekvencím, kterými se může pochlubit ve srovnání se svým předchůdcem E-350. Operační systém FreeDOS byl pro tento účel nahrazen Windows 7 64-bit.





Těšit se můžeme na dvě jádra Bobcat pracující na frekvenci 1650 MHz, což je mírné 50MHz zlepšení oproti E-350 při zachování hodnoty TDP na 18 W a 1MB vyrovnávací paměti L2 cache. Jsou tu ale i jiné věci. Stream procesorů v jádru Radeon HD 6320 je stále 80, ovšem frekvence tohoto GPU byla zvýšena z 492 MHz na 508 MHz a v turbo režimu dokonce na 600 MHz. Radeon HD 6320 i nadále podporuje DirectX 11 a Universal Video Decoder 3, přičemž už může využít 1333MHz paměti DDR3 a ne pouze 1066MHz.





My si výkon tohoto APU budeme moci porovnat právě s E-350, který byl využit v recenzovaném notebooku MSI CR650. I proto bude tento model netradičně zařazen mezi notebooky a ne nettopy, které přeci jen netestujeme tak často, aby šlo o relevantní srovnání.

Základní deska, tak jak ji vidí CPU-Z, je vybavena jižním můstkem SB850, což je v pořádku, neboť Hudson M1 je v podstatě opravdu známý čip SB850. Grafické rozhraní tu vzhledem k integrovanému jádru v APU pochopitelně není využito v podobě sběrnice PCI Express.





Operační paměti pracují dle záložky Memory na časování 9-9-9-24, což nám potvrzuje, že pracují na 666 MHz DDR, tedy 1333 MHz. Jejich výrobcem je firma Transcend a celkem tu máme 4 GB v jednom modulu SO-DIMM.





Nakonec pevný disk Samsung SpinPoint HM321 HI s kapacitou 320 GB. Jedná se o naprosto průměrný mobilní disk s 2,5" plotnami rotujícími rychlostí 5400 RPM. Vyrovnávací paměť je 8 MB a přístupová doba 12 ms v průměru.


Software


Co se týče doprovodného software, pak v tomto případě není o čem mluvit. Počítač je standardně dodáván s operačním systémem FreeDOS, jenž nám v dnešní době neposlouží v podstatě k ničemu a dále jde pouze o optický disk, na němž se nachází Adobe Reader, abychom si mohli přečíst manuál ve formátu PDF a pak tu jsou potřebné ovladače pro OS Windows Vista a 7 32/64bit.

Pokud si tedy budete chtít doinstalovat OS Windows, nebo jiný operační systém, bude třeba k tomu využít nejspíše flash disk nebo optickou mechaniku s rozhraním USB.


BIOS


Sapphire nám zde nabízí BIOS American Megatrends v klasickém textovém kabátku, jenž toho moc nenabízí. Co se týče výkonu, pak zde máme svázané ruce a jediné, co lze s nastavením taktů provést, je zpomalení operační paměti na DDR-800 nebo DDR-1066 a k tomu samozřejmě není důvod.

Pak je ještě možné povypínat potenciálně nechtěné součásti, jako USB 3.0, Ethernet, Wi-Fi nebo audio kodek, ale k tomu také není důvod. Pokud tedy nepotřebujete v BIOSu nastavit heslo nebo v úvodu umožnit bootování z připojených zařízení pro instalaci systému, není důvod do něj vůbec lézt.