Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.12.2012, Jan Vítek, recenze
Nettop obvykle představuje počítač vybavený nevýkonným hardwarem, jako jsou procesory Atom či Brazos. To v případě testovaného Edge VS8 od Sapphire už tak moc neplatí, neboť ten nám nabídne mobilní APU řady Trinity, díky čemuž je mnohem zajímavější.
Petroman (119) | 20.12.201212:03
Docela jsem byl zvědavý, jak tahle potvůrka dopadne. Jako PC k televizi nebo na ten MS Office jsou takové věcičky totiž fajn. Ale! Cena je opravdu vysoká, jestliže tam není OS. Co se týče chlazení, tak dosažené teploty kolem 62 stupňů říkají, že je to slabé. Kdyby byla okolní teplota 35 stupňů a to klidně může být ­(nejsme pupek světa­), tak se to APU uvaří. Za mě říkám NE. Mohli jsme vám u Sapphire udělat malý, výkonný, tichý a úsporný počítač. Ale my jsme prostě řekli NE :)
Odpovědět0  0
redocTOber | 20.12.201212:44
No... Taky nevím...
Za tu cenu měli nabídnout mechaniku, SSD disk, e­-SATA, dálkový ovladač, OS ­- jinak je ta cena, při bližším zkoumání a srovnání ­(např. s nettopy od Lenova­), celkem diskvalifikační.

Celkem dobře to odpovídá té ­"marketingové­" strategii AMD, oni si to nepohlídali. Post produktového manažera zřejmě zabírá nějaký vykuk nasazený Intelem ­- jinak si vážně takovou katastrofu neumím vysvětlit. Trinity mělo být od začátku směřováno do těchto mini mašinek ­- pro nenáročného uživatele. Partnerů má AMD dost ­- tyhle mašinky tu měly být už před dvěma měsíci ­- jako první vlaštovku, by šlo tento produkt akceptovat.
Odpovědět0  0
redocTOber | 20.12.201211:16
Velice rád vidím testy OpenGL, konečně víme, jak na tom Trinity s výkonem pod tímto profi API je ­- jsou to pozoruhodné hodnoty. Z tohoto pohledu lze Trinity jasně doporučit nenáročným uživatelům, kteří i občas pracují ­(např s fotkami, aplikacemi google atp.­). Škoda, že nevidíme v jakém světle se ukáže na os Linux­/Android, pokud je podpora na výši, pak jde o velice zajímavou mašinku. Ale je veliká škoda toho disku, s SSD by to byl frkot ­(kdo potřebuje 500GB místa na něčem takovém, koupí si ext. disk­) ­- ale tímto neduhem trpí hodně nettopových­/netbookových řešení...

Takže zároveň povzbudivé zprávy, na druhou stranu zklamání, a s ohledem na cenu...
Odpovědět0  0
Miland | 20.12.20129:47
Na takove to domaci zvykani...celkom fajn. Preco nie? Len by som poprosil o doplnujuce informacie. Do akej kapacity je mozne ist s RAM­-kami? ­(aku kapacitu podporuje zakladna doska?­) S vymenou HDD a navysenim RAM by to mohol byt uplne vyhovujuci zaklad pre studenta. Dovolim si povedat ze na dost dlhu dobu. Nenarocne na spotrebu, priestor, slusny vykon....
Odpovědět1  0
Petroman (119) | 20.12.201212:05
Tak student si většinou koupí notebook kvůli mobilitě ­(u tohodle chybí monitor, klávesnice, atd..., že­). A v tom světle tohle zas takové terno není. To se dostáváme cenou někam k ThinkPadům.
Odpovědět0  1
siddhi (275) | 20.12.201215:44
Najisto by to zvládlo 2*8GB, ale je mně záhadou kčemu by kdo postřeboval k takto ­"výkonnému­" CPU více než 4GB RAM. Taky bechápu proč výměna HDD?
Odpovědět0  1
Miland | 20.12.201217:11
4GB RAM pre OS a dalsie 4GB a viac, vzdy pouzivam ako RAMdisk. Smerujem nan vsetky temp subory aj cache prehliadaca. Takze kvoli rychlosti. No a 5,6k HDD menin automaticky za rychlejsie. Kym neklesnu ceny SSD, tak zostavam pri klasike. Vo svojom stroji mam 10k HDD a som spokojny. Viem ze nema na SSD, ale casom bude aj to.
Odpovědět1  0
Tralallačik | 20.12.20121:12
Zaujalo ma hodnotenie výkonu a také odpichutie sa ­(nadýchnutie sa­) od výkonu povedzme platformy Brazos s CPU jadrami Bobcat alebo Intelu Atom s tým, že sa to zavŕši komparatistikou s Core i 3 ­"Jeho výkonu nepřispívá absence paměti L3 cache, ovšem výkon je oproti srovnávaným procesorům slušný a příliš nezaostává ani za Core i3­-370M, které má výhodu ve vyšší frekvenci.­"

Lenže ja si dovolím vyvodiť názor, že AMD Trinity A8­-4555M ­(1,6 GHz ­- 2,4GHz, 4 Cores, 4 Threads, 4MB L2 cache­) môže mať resp. bude mať veľký problém s príchodom novej vlastnej platformy AMD Kabini s CPU jadrami Jaguar a dokonca aj s novým out­-of­-order Intel Atomom. Vychádzam z toho preto, že aj sa dušujeme na tým , že odskok od súčasných dvojjadier Bobcat­/Atom je citeľný v CB11.5 to predstavuje presnú polovicu ­(+0,64 pts­) teda paradoxne to je tá absencia dvoch jadier, pričom ­"príliš nezaostáva za Core i3­" ­(­-0,69 pts­) číže ešte väčší rozdiel !?! tak napr. VIA QuadCore L4700E na frekvencii len 1.2GHz dosahuje 1,07 pts, za ktorý si min. budete môcť dosadiť ten nový Jaguár a Atom.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.