Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon 9550 - přetaktujte mě!

20.9.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire Radeon 9550 - přetaktujte mě!
ATi poslední dobou plete hlavy všem svým zákazníkům a vypouští na trh Radeony s novými modelovými čísly. Zatímco Radeon 9250 je spíše matení trhu, 9550 již svému číslu dostál - jde o lehce podtaktovaný Radeon 9600. Cena je také o něco nižší, ale co je nejlepší, karta lze ideálně přetaktovat..
Popis karty a příslušenství


Obr. 2 - Krabice od grafické karty Sapphire
Klikněte pro zvětšení

Krabice vypadá téměř identicky jako u Radeonu 9250, který jsme recenzovali nedávno. Sapphire totiž sjednotil grafický návrh celé rodiny Radeonů a design je opravdu povedený. Na první pohled upoutá kromě názvu karty i velikost paměti - 256MB.


Obr. 3 - Grafická karta seshora
Klikněte pro zvětšení

PCB grafické karty je zelené a neobsahuje příliš komponent. Není totiž důvod - napájení takto pomalého čipu zajišťuje jen pár kondenzátorů, VIVO čip chybí a více toho není ani potřeba. Zajímavé je, že kromě jednoho chybějícího kondenzátoru je PCB identické jako u Radeonu 9600, který jsem testoval v rámci recenze derivací Radeonu 9600 (ZDE).


Obr. 4 - Spodní strana karty
Klikněte pro zvětšení

Zespodu najdeme jen čtveřici paměťových čipů a několik komponentů. Nic zvláštního.


Obr. 5 - Chladič čipu z detailu

Chladič má klasický design Sapphire a je bohužel aktivní. Kdyby společnost tento malý větráček nahradila větším pasivem, bylo by to mnohem lepší. Na druhou stranu, větráček je až překvapivě tichý a vzhledem k přetaktování ho lze i dobře využít (viz poslední strana). Pod průhlednými lopatkami se skrývají modré LED diody.


Obr. 6 - Paměťový čip Mezza

Velkou neznámou pro mě byly paměti, jejichž výrobcem je společnost Mezza. Nevím, proč Sapphire vsadil na tohoto výrobce, když např. Radeon 9600 byl vybaven paměťmi Samsung. Čipů je na kartě osm a dávají dohromady kapacitu 256MB. S latencí 5,0ns je jejich nominální frekvence 200MHz.



Obr. 7 - Pohled na konektory
Klikněte pro zvětšení

Příslušenství

Poměrně milým překvapením pro mě byl obsah krabice. Kromě povinných kabelů a redukcí (DVI->VGA, S-Video->cinch, cinchový kabel) byl přibalen manuál a pět CD. Jejich obsahem byly ovladače, přetaktovávací utilita Sapphire Redline, Cyberlink PowerDVD 5 a také plná hra Prince of Persia: The Sands od Time. Nechyběla ani nálepka Sapphire.


Obr. 8 - Dodávané příslušenství
Klikněte pro zvětšení

Na další stránce se již vrhneme na testy grafické karty Sapphire Radeon 9550 256MB.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.