Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 4850 X2 2 GB

26.2.2009, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 4850 X2 2 GB
AMD má krom své vlajkové lodi, Radeonu HD 4870 X2, také levnější a o něco méně výkonnou alternativu v podobě Radeonu HD 4850 X2, který si dnes představíme v podání Sapphire. Bude tato karto výkonnější než stejně drahá konkurenční GeForce GTX 285?


Sapphire Radeon HD 4850 X2 je zajímavý především tím, že umožňuje připojení čtveřice monitorů, což je nám obyčejným smrtelníků neřídícím letecký provoz celkem k ničemu. Krom toho najdeme v balení Power DVD pro přehrávání našich oblíbených filmů na DVD, což je opět většině české populace stahující masově DivX filmy z internetu na nic, ale každá maličkost potěší. Krabice nás rovněž informuje o tom, že se jedná o verzi s 2GB paměti.



Sapphire Radeon HD 4850 X2 2GB se od dražšího bratříčka liší nejen takty, ale také chlazením, které je na můj vkus poněkud poddimenzované a přetaktování rozhodně nepomůže. Jeho chod je navíc při plné zátěži poněkud rušivý, takže zapomeňte na otevřenou bočnici své skříně. Celkově je Radeon HD 4850 X2 podstatně hlučnější než GeForce GTX 285.



Krom pasivů na grafických jádrech je chlazen také PLX můstek a částečně také paměti akcelerátoru. Osobně bych nejraději viděl na této kartě opravdu velké pasivy a nadstandardní chlazení, jaké mají například edice Toxic z produkce Sapphire. Jádro pracuje na standardní frekvenci 625 MHz, která je typická také pro Radeony HD 4850. Paměti GDDR 3 pracují na standardní frekvenci 1000 MHz, ale díky časování 1ns jsou schopny pracovat po přetaktování na mnohem vyšších taktech.



Napájení grafické karty je řešeno skrz dva 6-pinové konektory a nároky zdroj jsou v podstatě stejné jako u Radeonu HD 4870 X2, takže si připravte minimálně 600W zdroj.