Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 4850 X2 2 GB

26.2.2009, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 4850 X2 2 GB
AMD má krom své vlajkové lodi, Radeonu HD 4870 X2, také levnější a o něco méně výkonnou alternativu v podobě Radeonu HD 4850 X2, který si dnes představíme v podání Sapphire. Bude tato karto výkonnější než stejně drahá konkurenční GeForce GTX 285?

Sapphire Radeon HD 4850 X2 2GB se ukazuje jako velmi zajímavý produkt, neboť díky dostatečné kapacitě paměti není propad výkonu takový jako u levnější verze s 1 vávání moc prostoru nedává, ale s menším zvýšením taktů počítat lze. Bohužel je jeho chlazení poměrně hlučné, ale ne natolik, aby to znamenalo výrazné minus a důvod ke koupi jiného produktu.

Podpora DirectX 10.1 začíná být poměrně aktuální a integrovaný zvukový kodek potěší, i když neznamená žádné velké plus, neboť si nedokáži představit, kdo by se jal tento model Radeonu instalovat do HTPC.



Co je ovšem podstatné? Radeon HD 4850 X2 2GB poráží ve všech testovaných hrách GeForce GTX 285 a ne jen o prsa. Výkonnostní náskok je zřetelný a bude platit pro většinu dnešních her až na pár výjimek, kdy CrossFire nefunguje korektně, což je většinou odstraněno v další verzi ovladačů (viz. F.E.A.R. 2). GeForce GTX 285 lze ale oproti Radeonu přetaktovat velmi podstatným způsobem, což dokáže náskok Radeonu výrazně snížit. Pokud neholdujete přetaktování a máte monitor s rozlišením 1920 x 1200 a vyšším, tak je pro vás Radeon HD 4850 X2 nejlevnější možností, jak hrát většinou moderních her na maximální detaily s vyhlazováním.


vysoký výkon
ne vždy fungující CrossFire
podpora DirectX 10.1
hlučný chladič
8kanálový zvuk přes HDMI
Ikona Odkaz na databázi
dobrá podpora akcelerace HD videa
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 9000 Kč s DPH