Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5750: nejlevnější DirectX 11

22.10.2009, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5750: nejlevnější DirectX 11
Dnes se podíváme na nejlevnější novinku s podporou DirectX 11 ze stáje AMD, která na trať vybíhá v barvách ATI. Radeon HD 5750 je prozatím na úplném dně portfolia nových Radeonů, což ovšem neznamená, že je nedůležitý nebo nehodný pozornosti.
Radeon HD 5750 prošel testem se ctí a jeho výkony jsou dobré. Rozumný výkon za rozumnou cenu, tak by se dala jednou větou shrnout tato karta. Hlavní podstatou hodnocení grafické karty je a musí být výkon v současných hrách podporujících DirectX 9 a 10, které ještě dlouho budou alfou a omegou pro každého hráče. Nástup DirectX 11 bude pravděpodobně rychlý, a proto berme podporu DirectX 11 v tomto případě jako přidanou hodnotu a benefit.

Radeon HD 5750 výkonově odpovídá GeForce GTS 250 1GB, která je cenově zhruba na stejné úrovni, ale do budoucna nenabízí přiliš zajímavé "features" krom PhysX, který je sice již podstatně více obsazovaným enginem, ale týká se to především jeho verze pro akceleraci pomocí klasického procesoru. Nestrachujte se tedy o to, že by vám Radeon byl za pár měsíců na nic, protože PhysX nepodporuje, je to nesmysl.



Přetaktování je i za použití standardního, nepříliš výkonného chladiče, velmi dobré. Pokud chcete ušetřit pár set korun nebo máte limit 3 tisíce, tak nezoufejte, jelikož po rozumném přetaktování se na výkon silnějšího bratříčka (HD 5770) snadno dostanete. Pokud chcete zaujmout vyčkávací taktiku a sledovat, co nástup nových Radeonů udělá například z výkonnou GeForce GTX 260 nebo Radeonem HD 4870, tak jistě můžete, ale připravte se na to, že i novinky budou do vánoc malinko zlevňovat.

Radeon HD 5750 vám nabídne krom solidních vlastností pro hry i slušnou přidanou výbavu v podobě 3 výstupů pro monitory (workoholikovo nebe) a také podporu HD Audia a Videa, kterou ovšem v dnešní době "stahování" z torrentů a rapidshare využije jen opravdový nadšenec. Nezanedbatelným bonusem je také kupón na hru DIRT 2.

Jak už bylo řečeno výše, Radeon HD 5750 není bomba, která otřese základy nabídky v herním low-endu, ale rozhodně stojí za pozornost.


slušný výkon
128-bit sběrnice
nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
solidní přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
multi-kanálový audio výstup
Ikona Odkaz na databázi
propracované obrazové výstupy
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2900 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 5750 1GB DDR5 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5750 děkujeme firmě Sapphire




Vývoj ceny testovaného produktu: