Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5750: nejlevnější DirectX 11

22.10.2009, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5750: nejlevnější DirectX 11
Dnes se podíváme na nejlevnější novinku s podporou DirectX 11 ze stáje AMD, která na trať vybíhá v barvách ATI. Radeon HD 5750 je prozatím na úplném dně portfolia nových Radeonů, což ovšem neznamená, že je nedůležitý nebo nehodný pozornosti.
Poměrně malá krabice skrývá samotnou grafickou kartu a také jako bonus kupón na závodní hru DIRT 2, který je pro levný Radeon HD 5750 poměrně zajímavým zpestřením.



Krabice nás informuje o možnosti CrossFire, Eyefinity (3 monitory) a podpoře ATI Stream.



Radeon HD 5750 je vybaven 1GB paměti GDDR5, která pracuje na efektivním taktu 4.6 GHz, což je o 200 MHz méně, než v případě Radeonu HD 5770. Paměti jsou ovšem vysoce přetatkovatelné, a tak pro vás nebude překvapením ani takt vysoko na 5 GHz (v našem případě 4x1335 MHz). Jádro RV 840 má aktivních 720 z 800 fyzických výpočetních jednotek, které pracují na taktu 700 MHz. Rezerva pro přetatkování sice není tak vysoká jako v případě pamětí, ale i tak se dá výsledných 845 MHz považovat za velmi dobrý výsledek.



Paměťové čipy GDDR5 jsou přítomny na obou stranách plošného spoje, což není nijak přínosná informace, ale pro pořádek :). Chladič samotný je poměrně tichý, ale tak nějak si brumlá, což zjistíte, pokud provozujete opravdu tichou kartu s lepším chlazením. Nicméně pro velké hrátky s přetaktováním asi bude potřeba sáhnout po jiném řešení.



Radeon HD 5750 má jako všechny nové Radeony 3 druhy výstupů, které zahrnují DVI, HDMI (2x) a DisplayPort.



Každý si jistě vybere a pro majitele starších nebo analogových monitorů jsou zde připraveny redukce z DVI na D-Sub, který je dnes spíše výjimkou.