Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5850: nejlepší dárek pod stromeček

14.12.2009, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5850: nejlepší dárek pod stromeček
Radeon HD 5850 je na trhu již několik týdnů a stále jde o prakticky nejlepší možnou koupi v oblasti výkonného hardware určeného převážně pro hraní nejnovějších her. Tato grafická karta boduje především podporou DirectX 11 a perfektním výkonem v dané kategorii.
Radeony HD 5000 přišly na trh v nejlepší možné konstelaci událostí, protože konkurenční Nvidia má své produkty další generace ještě pravděpodobně nedokončeny, a tudíž neměla na novou generaci produktů ATI čím odpovědět. Největší devizou nových Radeonů je prozatím podpora DirectX 11, která slibuje opět o něco realističtější hry s propracovanější grafikou. Samozřejmě je zde poněkud problém, neboť hráčům nestačí pouze vlastnit novou grafickou kartu, ale rovněž musí být k dispozici nové hry využívající toto rozhraní. Těch je prozatím poskrovnu, jmenovat můžeme pouze Battlerfore, DiRT 2, S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat a nebo chystaný nový díl řežby mezi Vetřelci a Predátory.

Nvidia se svým Fermi má přijít na trh někdy koncem ledna (nebo spíše začátkem února), a tak jsme určitě všichni více než zvědaví, jak na tom výkonově nově příchozí GeForce ve srovnání s Radeony HD 5000 budou. První zprávy hovoří a poměrně rozumně nastavených cenách, které mohou zajistit velkou konkurenceschopnost, ale vše závisí na výkonu. Nvidia ovšem velmi sebevědomě prohlašuje, že nové GeForce převálcují Radeony až o několik desítek procent. Vzhledem k tomu, že se jedná architekturu principielně velmi podobnou té stávající, tak je opravdu při dostatečném počtu výpočetních jednotek vše možné. Nyní se už ale vraťme k dnes testovaného Radeonu.




Radeon HD 5850 je v rámci portfolia značky AMD třetí nejvýkonnější kartou, která následuje po Radeonech HD 5970 a HD 5870. Z toho samozřejmě vyplývá o něco nižší papírový výkon a také nižší cena. Grafická karta má k dispozici stejný čip jako v případě dražšího Radeonu HD 5870, ale je v něm aktivován menší počet výpočetních jednotek, což v našem případě znamená 288 (5D) procesorů, které jsou často trošku populisticky přepočítávány na 1440 stream procesorů (větší vždy lépe vypadá). Dále zde máme takt 725 MHz, který je stejný pro všechny části čipu, a tak odpadá počítání pro "shader core", jako je tomu v případě čipů Nvidie.

Opět bylo v návrhu využito 256bitové paměťové sběrnice ve spolupráci s rychlými paměťmi typu GDDR5, což vychází podstatně levněji než kombinace 512bitové paměťové sběrnice (složitější PCB i paměťový řadič) pomalejších pamětí. Kombinovat paměti typu GDDR5 a 512bit sběrnici by sice zaručilo opravdu masivní propustnost pohybující se na hranici 300 GB/s, ale propustnost dnes není tolik limitujícím faktorem, aby se podobné investice vyplatily. Máme zde tedy výkonný čip RV870 s více než 2 mld. tranzistorů, 256bitovou paměťovou sběrnici a paměti GDDR5 o kapacitě 1 GB ( efektivně pracují na frekvenci 4 GHz ).


Zdroj: Xbitlabs