Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5850: nejlepší dárek pod stromeček

14.12.2009, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5850: nejlepší dárek pod stromeček
Radeon HD 5850 je na trhu již několik týdnů a stále jde o prakticky nejlepší možnou koupi v oblasti výkonného hardware určeného převážně pro hraní nejnovějších her. Tato grafická karta boduje především podporou DirectX 11 a perfektním výkonem v dané kategorii.
Sapphire Radeon HD 5850 ukázal, že má co nabídnout i velmi náročným hráčům, kteří preferují i u nejnovějších her pouze nejvyšší kvalitu zobrazení. Nový Radeon nabídne bez podpory DirectX 11 výkon velmi podobný Radeonu HD 5870, který ovšem dožene přetaktováním. Přímým výkonnostním konkurentem Radeonu HD 5850 je GeForce GTX 285, která ovšem nenabídne podporu DirectX 11 a je také podstatně dražší.

Samozřejmě je u Nvidie podpora PhysX, ale ta zůstává pouze doménou několika "béčkových" her a hlavní tituly sice PhysX také využívají, ale spokojí se pouze s verzí akcelerovanou skrze CPU. Proto není třeba lamentovat nad podporou PhysX, výrazně větší výhodou je podpora právě nového rozhraní DirectX 11.



Radeon HD 5850 a celá série těchto nových karet nabídne hráči i poměrně dobrou podporu video formátů a také technologie EyeFinity nebo opravdu kvalitní filtrování textur. Celkově lze na Radeonu HD 5850 hledat chyby jen těžko a pokud jej naleznete skladem s cenou okolo 6 tisíc korun, tak rozhodně nemusíte váhat. Ano, dostupnost je hlavním problémem nových Radeonů HD 5000, protože jako u každého nového a relativně podařeného produktu je poptávka převyšující nabídku. Proto nehledejte pouze v českých e-shopech, ale zkuste se podívat i do těch zahraničních.

Nvidia se svým Fermi dorazí na trh v horizontu dvou měsíců a bude velmi zajímavé sledovat, jak si nové GeForce povedou. Nedělejme si ovšem iluze, přicházející produkty budou na stejné nebo vyšší výkonnostní úrovni jako dnes nabízené Radeony. Jedná se o opravdu nekonečný cyklus trhu :).


DirectX 11
dostupnost
výkon
Ikona Odkaz na databázi
cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 6000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 5850 1GB DDR5 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5850 děkujeme firmě Sapphire




Vývoj ceny testovaného produktu: