Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 7970 Toxic 6 GB: to nejlepší od AMD

2.8.2012, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 7970 Toxic 6 GB: to nejlepší od AMD
Radeon HD 7970 v podání Sapphire a edice Toxic představuje to nejlepší, čím se může v současnosti AMD v oblasti v oblasti grafických karet pochlubit. Speciální edice Toxic pracuje na velmi vysokých taktech a směle konkuruje GeForce GTX 680.
Spotřeby při nečinnosti počítače jsou ukázkové, což je pro dnešní GPU poměrně typické, a pokud Tahiti nastavilo svým příchodem laťku řádně vysoko, pak ji GK104 ještě překonalo.





Spotřeba přetaktované verze je logicky o něco vyšší, což je spojeno také s vyšším napětím na jádru v případě Lethal Boost. Rozdíl oproti konkurenční GeForce GTX 680 zde ale je. Nicméně, z mého pohledu se nejedná o žádné zásadní rozdíly, pokud nesrovnáváme Radeon HD 7970 Toxic v Lethal Boost módu a standardní GeForce GTX 680. Verze Toxic dokonce měla v zátěži poněkud nepochopitelně ještě nižší spotřebu než standardní Radeon HD 7970, což může být způsobeno tím, že si dal Sapphire větší práci s nanesením teplovodivé pasty, která dělá u toho modelu divy.





Teploty jsou u všech testovaných karet poměrně srovnatelné, ale je zde nutné mít na paměti, že v automatickém módu se mohou lišit otáčky větráků, aby bylo dosaženo podobných teplot. Zde bych upozornil, že se mi zdá verze Gigabyte GeForce GTX 680 s chlazením WindForce 3X tišší v zátěži. Verze Toxic Radeon HD 7970 je zase o kus lepší než referenční Radeon HD 7970.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.