Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 7970 Toxic 6 GB: to nejlepší od AMD

2.8.2012, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 7970 Toxic 6 GB: to nejlepší od AMD
Radeon HD 7970 v podání Sapphire a edice Toxic představuje to nejlepší, čím se může v současnosti AMD v oblasti v oblasti grafických karet pochlubit. Speciální edice Toxic pracuje na velmi vysokých taktech a směle konkuruje GeForce GTX 680.
Sapphire Radeon HD 7970 Toxic 6 GB je velmi výkonná grafická karta, která dokáže ve vybraných hrách v nejvyšších rozlišeních porazit konkurenční GeForce GTX 680. Jedná se spíše o luxusní zboží než o kartu, která by vás ohromila poměrem ceny ku výkonu. Největší podíl na výsledné ceně okolo 16 tisíc korun má dvojnásobná kapacita paměti a jistá exkluzivita daná provedením Toxic. Pokud bych se připravoval na to, že si do svého příbytku pořídím systém, který bude obsluhovat 5 monitorů v herních aplikacích, pak by investice dávala smysl, neboť se zde uplatní dvojnásobná kapacita paměti.

Pokud bych chtěl špičkovou kartu, pak mi podobnou službu odvede běžný Radeon HD 7970, který najdeme v e-shopech už pod 10 tisíc korun. Pokud preferujete Nvidii, pak GeForce GTX 680 pořídíte zhruba za 11 tisíc korun. Pokud budete uvažovat ekonomicky, pak si za ušetřené peníze pořídíte třeba SSD. Takto ale podobné zboží hodnotit nemůžeme, pokud má někdo peněz nazbyt, tak tyto exkluzivní edice dávají smysl, ale pro obyčejné smrtelníky jsou spíše zajímavostí.





Pokud by někdo očekával, že tuto kartu odsoudím kvůli její ceně, pak se nedočká. Jedná o zboží, které potřebuje kupce, který přesně ví, co chce, což je v tomto případě jedna z nejlepších single-core grafických karet na trhu schopnou utáhnout i ty nejnáročnější hry a rozlišení bez zaškobrtnutí. Na druhou stranu je ovšem nutné dodat, že na trhu již existuje také dvoujádrová varianta GeForce GTX 690, která svým výkonem překoná vše, co na trhu v současné době existuje. Tedy alespoň, co se týká her.
 

Plusy


+ Vynikající výkon
+ Výkonné a tiché chlazení
+ Přetaktování pomocí jediného tlačítka
 
 

Minusy


- Cena
- Spotřeba vyšší než u GeForce GTX 680
 
 
Cena v době testování: cca 16.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení děkujeme společnosti Sapphire.


Jak hodnotíte kartu Sapphire Radeon HD 7970 Toxic 6 GB?
V anketě šlo hlasovat od 2.8.2012 do 2.8.2013. Počet hlasujících: 18
Výborná89 %
Průměrná11 %
Špatná0 %
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.