Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G

20.7.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G
Dlouho očekávaný Radeon Fury, který je založen na grafickém čipu Fiji s integrovanými pamětmi typu HBM, je konečně v naší redakci. Pojďme se tedy podívat zblízka, co nového přináší, jaký je jeho výkon a jaké má provozní vlastnosti.

Závěr


Předně je třeba říci, že je opravdu velká škoda, že se AMD nepodařilo na takovýto obří čip vměstnat více geometrických jednotek. Námi dnes testovaná grafická karta Sapphire R9 Fury TRI-X OC 4G s částečně deaktivovanými výpočetními jednotkami byla v průměru o 14 % pomalejší než Titan X v rozlišení 1920x1080 a o méně než 10 % v rozlišení 2560x1440. Radeon R9 Fury je ale spíše konkurencí grafické karty GeForce GTX 980, kterou v našich testech s přehledem porazil.

Naopak dobrou zprávou je, že se AMD konečně rozloučila se svou "politikou" malých grafických čipů, která je v minulosti velmi omezovala. Nyní už víme, že AMD "obří" čipy, jakým je právě Fiji, umí a nebojí se do nich jít. Je tedy jisté, že Nvidia to v příští generaci grafických karet nebude mít nikterak snadné, a to i vzhledem k tomu, že AMD si již v této současné generaci paměti typu HBM vyzkoušela, což společnost Nvidia teprve čeká. Paměti typu HBM jsou bez jakékoliv diskuze pro grafické karty přínosem, a to jsme dnes testovali teprve první generaci HBM s omezenou kapacitou i šířkou pásma.


Sapphire R9 Fury Tri-X OC 4G


Samotná grafická karta Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G se nám velmi líbila, zejména pak její (ne)hlučnost. Nižší spotřeba grafických karet je sice i nadále doménou Nvidie a Maxwellů, Radeon R9 Fury však v této oblasti přinesl také zlepšení.

Jestli však bude tato grafická karta na našem trhu úspěšná, rozhodne především až její cena. Zatím se zdá, že cena kolem 17 500 Kč s DPH, kterou "nastřelily" některé naše obchody za tuto OC edici, je poměrně vysoká a nezdá se být až tak výhodná. Důvodem takto vysoké ceny by mohla být také špatná dostupnost v obchodech, a proto naším doporučením případným zájemcům by bylo, nikam nespěchejte a počkejte si, až se cena časem usadí.


Za zapůjčení Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G děkujeme Sapphire.



Za zapůjčení EVGA GTX Titan X 12GB děkujeme Digitoru.