Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedm herních myší v testu

2.2.2009, Jan Vítek, recenze
Sedm herních myší v testu
Dnes přinášíme test herních myší. Celkem se podíváme na 7 modelů od 6 různých výrobců, mezi něž patří A4Tech, Genius, Ideazon, Logitech, Microsoft a Razer. Na herní myši jsou kladeny vysoké nároky, proto bude zajímavé sledovat, co výrobci předvedli.

Ideazon Reaper Edge


Společnost Ideazon vlastní také značku Zboard, ale ta je pro herní klávesnice. Myši jsou vyráběny přímo pod značkou Ideazon a co se týče herních verzí, k dispozici jsou dvě: Reaper Edge Gaming Mouse a Reaper Gaming Mouse. My jsme dostali do testů prvni z nich, jež přichází v obalu podobnému myši Razer Lachesis.

Model
Reaper Edge Gaming Mouse (ZMS-2000)
Rozměry
125 x 69 x 38 mm
Hmotnost
-
Technologie
Laser
Rozhraní
USB
DPI
800, 1200, 1600, 2000, 3200 DPI
Podsvícení
ano (logo Ideazon, přepínání DPI)
Tlačítka
4 + kolečko

Nejdříve nás na této myši zaujme asi textura na horní části, která dotváří celkový vzhled. Povrch je také velmi lesklý a hladký, což se nemusí každému líbit. Pak zde máme velmi tmavý plast tvořící zbytek myši. Levá strana je velmi znatelně prohnutá a má v sobě zasazený kus měkké gumy, aby měl palec na čem spočívat. Velmi pěkně byla stvořena dvojice postranních tlačítek, protože pro jejich pohodlné stisknutí stačí s palcem pouze kolébat. Na druhou stranu, někomu to možná bude vadit, protože pro stisk jednoho z tlačítek se nemusíme ani moc snažit a je možné, že je budete mačkat omylem.

Co se týče USB kabelu pro připojení k počítači, ten se mi zde zdál snad až příliš tuhý a neohebný.



Pohled zpříma je velmi výmluvný a jasně ukazuje, že leváci z tohoto modelu nadšeni nebudou. Myš je pro ně v podstatě nepoužitelná, protože v ruce pak nesedí a nelze téměř operovat s bočními tlačítky. Střední část myši výrobce stvořil z lesklého černého plastu, do nějž zasadil gumové kolečko s užitečným vzorem. Následuje tlačítko pro přepínání DPI, kteréžto nastavení v zapnutém stavu indikují celkem čtyři červené LED uložené hned vedle.



Vzadu se pak myš zužuje a nabídne ještě pro potěchu oka rovněž červeně podsvícené logo Ideazon v prodlouženém černém pruhu. Avšak to není ve vypnutém stavu vidět.



Když se na Reaper Edge podíváme zboku, zjistíme, že její tvar je vlastně z jisté stránky velmi jednoduchý. Takto se jedná o naprosto pravidelné zakřivení, alespoň co lze posoudit pouhým okem. Myš ale přesto dobře padne do ruky, což je v moderní době v podstatě již nutný předpoklad. I když, příliš se mi nezamlouvala pravá strana, konkrétně její tvar, jenž neskýtal pro malík příliš dobré "úložiště". Tento prst ale stejně využijeme zdaleka nejméně, a tak to ani nevadí.



Laserový senzor výrobce umístil do geometrického středu myši, či alespoň velmi blízko něj, takže ani zde se nesnažil o nic netradičního. Hladké klouzání zajišťují čtyři malé oválné a nevysoké teflony.



Nyní již jen pár slov k příslušenství. To rozhodně nepřekvapí, neboť zde máme pouze nějaké reklamní materiály, zdravotní varování, nepotřebný manuál a nejdůležitější součástí je CD s doprovodným software.




Software


Firma nazývá svůj software stejně jako myš, tedy Ideazon Reaper Edge s podtitulkem Gaming Software. Hlavní obrazovka nás uvítá v podstatě veškerým dostupným zařízením, pouze oddělené nastavení citlivosti os je nutné si po pravé straně otevřít zvlášť.



Tlačítkům myši se mohou přiřazovat různé standardní funkce a co nesmí chybět, je samozřejmě makro a další speciální funkce jako kopírovat, vložit, úprava hlasitosti, atp.



Pomocí tlačítka Config Options pak můžeme zvolené profily zálohovat a obnovovat, abychom při reinstalaci systému neztratiti důležitá nastavení.