Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedm herních myší v testu

2.2.2009, Jan Vítek, recenze
Sedm herních myší v testu
Dnes přinášíme test herních myší. Celkem se podíváme na 7 modelů od 6 různých výrobců, mezi něž patří A4Tech, Genius, Ideazon, Logitech, Microsoft a Razer. Na herní myši jsou kladeny vysoké nároky, proto bude zajímavé sledovat, co výrobci předvedli.

Microsoft SideWinder X5


Od společnosti Microsoft jsme do testu získali OEM verzi myši SideWinder X5, jež přišla zabalená pouze v igelitovém sáčku, ale to jí samotné nijak neuškodí. Vedle tohoto modelu existuje ještě základní SideWinder, jenž je vybaven ještě modulem pro závaží, díky němuž je možné si nastavit výslednou hmotnost myši podle libosti.
 
SideWinder X5 má velmi zajímavý design, jenž se svým stylem velmi hodí k minule testované klávesnici Microsoft SideWinder X6 Keyboard 1.0 Win USB. Využita je zde kombinace matného plastu se zdrsnělým povrchem a lesklého plastu, jejž nalezneme pouze na spodní straně myši a také ve středovém horním pruhu. Maximální akceleraci myši Microsoft udává jako 20 G, což si jen těžko ověříme, USB odezva činí 2 ms (500 Hz) a bez utržení kurzoru má myš pracovat při rychlosti pohybu 45 a více palců za sekundu. Firma také udává výdrž hlavních tlačítek, jež činí 10 miliónů kliků.


 
Myš z izometrického pohledu ukáže především svůj schod na levém boku, kde máme dvě vysoká a kulatá tlačítka. Jejich funkce nám je jasná - pohyb vpřed a zpět v browseru.

Model
SideWinder
Rozměry
128 x 77,7 x 40 mm
Hmotnost
-
Technologie
Laser
Rozhraní
USB
DPI
400-800-2000 DPI
Podsvícení
ano (tlačítka pro přepínání DPI a zadní strana)
Tlačítka
5 + kolečko

Celkově má SideWinder X5 tvar přirovnatelný k rozpůlenému vejci, díky čemuž slušně padne do ruky, avšak nestejnoměrné strany způsobují, že tato myš není zrovna přátelská k levákům. O to více je ale vhodná pro praváky jimž nabízí dobrou oporu jak pro zápěstí, tak pro všechny prsty včetně malíčku.



Nesouměrnosti si všimneme především při přímém pohledu. Obě hlavní tlačítka jsou mírně prohnutá, díky čemuž na ně dobře padnou prsty ruky. V lesklém středovém pruhu máme velké gumové kolečko se zajímavým reliéfem. To je bohužel o něco více zapuštěno, než bych považoval za nutné, kvůli čemuž budete možná prstem zadrhávat o lesklý plast. Za kolečkem jsou tři červeně podsvícená tlačítka pro rychlé přepínání hodnoty DPI - 400, 800 a 2000.



Další tlačítko přímo na hřbetu myši má stejné označení jako Quick Launch u klávesnice SideWinder X6. Zde má stejné označení a slouží pro přístup k MS Gaming Features, na což se ještě podíváme. Nyní se spíše zaměřme na dva spodní vyřízlé otvory. Microsoft byl snad první firmou, která na zadní stranu svých myší instalovala LED, jež sloužily výhradně ke zlepšení vzhledu (a také někdy k otravování uživatelů světlem). Asi nejznámějším příkladem toho jsou Microsoft IntelliMouse Optical. Nyní v této tradici pokračuje a nabízí hned dvě červené LED, jejichž světlo není zbytečně agresivní, a tak bychom je měli i v noci vydržet.



Z pravé strany se objeví pouze zaoblené "odpočívadlo" pro malíček, kde u verze SideWinder je slot pro zasouvání zátěže. Dobře znatelný je také onen vejčitý tvar, díky němuž myš dobře sedí v ruce, avšak spokojeni nebudou ti, kteří jsou zvyklí si s myší jen tak pohybovat mezi prsty se zápěstím pevně ukotveným na desce stolu. Tedy pokud nemají místo rukou medvědí tlapy.



Spodní strana ukáže svůj lesklý plast a také pětici kulatých a tlustých bílých teflonů. Senzor Microsoft umístil více dopředu, čímž při pohybu myší do stran získáme delší dráhu, než kdyby byl senzor blíže k zápěstí.


Software


Od Microsoftu dostaneme, nebo si také stáhneme software IntelliPoint 6.3 (to platí pro 32bit Windows XP). Software se samozřejmě integruje do systémového nastavení myši, kde se upraví dvě záložky - Buttons a Sensitivity, tedy tlačítka a citlivost.



První záložka nabídne dostatek funkcí k přiřazení ke každému dostupnému tlačítek, tedy kromě těch, které slouží pro přepínání DPI. Microsoft nám dává ještě jedním zatržítkem možnost si k libovolné aplikaci přiřadit vlastní nastavení tlačítek. Změna pak bude probíhat automaticky.



V druhém okně si můžeme navolit, jaké DPI bude pomocí horních tlačítek nastaveno. K dispozici jsou 200, 400, 800, 1000, 1600 a 2000 DPI. Zbytek nastavení myši je standardní. a není třeba si je představovat.