Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedm herních myší v testu

2.2.2009, Jan Vítek, recenze
Sedm herních myší v testu
Dnes přinášíme test herních myší. Celkem se podíváme na 7 modelů od 6 různých výrobců, mezi něž patří A4Tech, Genius, Ideazon, Logitech, Microsoft a Razer. Na herní myši jsou kladeny vysoké nároky, proto bude zajímavé sledovat, co výrobci předvedli.

Razer Lachesis


Dále se podíváme na myš od společnosti Razer, jež je mezi hráči velmi oblíbena díky svým kvalitním herním perifériím. Tomu odpovídá i její heslo "Pro hráče od hráčů", které je celkem výstižné. Z jejich nabídky máme k dispozici model Lachesis, jehož název Razer upravuje podtextem "Bringer of Silent Death" a vypůjčil si jej od zmije Lachesis muta. Snaží se tak zákazníky zaujmout a dodat jim přesvědčení, že s touto myší budou stejně smrtelní jako ta zmije.
 
Už i balení napovídá, že nemáme co do činění s obyčejným produktem. Krabice je velmi pěkně a pečlivě zpracována do černého hábitu doplněného červenou a jedovatou zelenou.



Razer dále ve specifikacích uvádí. že je Lachesis vybavena 32 kB vlastní paměti Razer Synapse, dosahuje odezvy 1 ms a kurzor byste neměli dokázat "utrhnout" ani při pohybu 60 - 100 palců za sekundu. Jako materiál se zde uplatňují především dva druhy plastů - vrchní pogumovaný černý plast a spodní lesklý plast. Tělo je díky nim příkladně pevné a nikde nevrže.

Model
Lachesis
Rozměry
129 x 71 x 40 mm
Hmotnost
-
Technologie
Laser
Rozhraní
USB
DPI
až 4000 DPI po krocích 125 DPI
Podsvícení
ano - kolečko, logo
Tlačítka
7 + kolečko

Svým vzhledem dělá Lachesis svému jménu čest. Nevypadá jako normální myši, ale uplatňuje prohnuté tělo s vyboulenou zadní částí, která přímo sedne do naší dlaně. Elegantní vzhled zajišťuje jednolitý vrchní díl a ladné křivky. Na této fotografii si také všimneme pozlaceného USB konektoru, což jen takový punc prestiže. Především nás budou ale zajímat dvě boční tlačítka. Ta fungují klasicky jako funkce vpřed a zpět.



Přímý pohled zepředu odhalí dokonalou souměrnost této myši, díky čemuž se leváci nemusí o nic strachovat. Dokonce i boční tlačítka jsou identická na obou stranách. Nás ale bude zajímat velké bílé kolečko. To bylo vyrobeno z průsvitného bílého gumového materiálu, díky čemuž se s ním velmi snadno manipuluje. Kolečko funguje jako třetí tlačítko, ale není naklápěcí. Za ním pak máme dvě malá lesklá tlačítka, jejichž primární funkcí je změna DPI. Povšimněme si také viditelného prohnutí dvou hlavních tlačítek, díky čemuž prsty padnou přesně tam, kam mají padnout.



Zadní strana myši ukáže pouze své logo. To je však za provozu stejně jako přední kolečko bíle podsvíceno a pokud myš necháte chvíli na pokoji, začne toto logo postupně pohasínat a zase se rozsvěcet.



Pravý bok Lachesis ukáže zbylá dvě tlačítka, jež jsou pro praváka celkem těžko k dosažení, tedy alespoň bez patřičného tréninku malíčku. Ukazuje se zde také dlouhé tělo s prohnutým předkem a vypoulenou zadní částí, díky čemuž se tato myš hodí spíše pro uživatele dlouhoprsťáky. Nebo jsem si již spíše zvykl na modely s jiným tvarem, u nichž zápěstí nemáte ve vzduchu, ale položené na stole.



Nakonec nám zbyl spodek myši vyrobený celý z lesklého plastu, kvůli čemuž není zrovna vhodné ji vláčet po něčem jiném než adekvátní kvalitní podložce. Máme zde tři bílé teflony, tlačítko Profile Button (cyklická změna profilů 1 až 5) a samozřejmě i oko senzoru umístěné spíše ve spodní polovině.



V příslušenství nechybí jednoduchý manuál s CD, několik tištěných materiálů a také dvě samolepky s logem Lachesis. I na takových celkem zanedbatelných záležitostech si tedy Razer dává záležet, což nám samo o sobě nepřinese téměř nic, ale výrobce si je jistě dobře vědom, že obal prodává a i maličkosti dělají radost.


Software


Razer ke svým myším dává k dispozici jednoduchý, ale dobře vypadající software se spoustou možností nastavení. Razer Lachesis Config je v momentální verzi 1.10 a je lepší se po něm poohlédnout na stránkách firmy, kde rovněž naleznete novější firmware k myši, která k nám přišla vybavená základní verzí 1.00. Update firmware je velmi snadný a zvládnou ho ti, kteří umí zaměřit na tlačítko a kliknout, tedy i cvičený šimpanz.


- klikněte pro zvětšení -

Aplikace má dva zásuvné moduly pro nastavení citlivosti os, akcelerace a také citlivosti kolečka a prodlevy při dvojkliku. Zajímat nás bude ale spíše pravá strana, kde nalezneme přiřazování omezeného počtu funkcí jednotlivým tlačítkům, možnost vypnutí podsvícení kolečka i loga a také nastavení odezvy a hodnoty DPI. Na stupnici vidíte malé bílé šipky. S těmi lze hýbat, a tak si vytvořit vlastní přepínání DPI pomocí vrchních tlačítek na myši.



Po kliknutí na dolní zelené pole s nápisem Profile 1 na nás vyjede seznam pěti profilů, jež si však musíme vytvořit. To funguje normálně - myš se pomocí dostupných funkcí nastaví, profil se pod jménem uloží do paměti a pak stiskem spodního tlačítka na myši opět vyvolá (název profilu se objeví jako OSD na monitoru).