Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedm herních myší v testu

2.2.2009, Jan Vítek, recenze
Sedm herních myší v testu
Dnes přinášíme test herních myší. Celkem se podíváme na 7 modelů od 6 různých výrobců, mezi něž patří A4Tech, Genius, Ideazon, Logitech, Microsoft a Razer. Na herní myši jsou kladeny vysoké nároky, proto bude zajímavé sledovat, co výrobci předvedli.
V této kapitole se podíváme na to, jak nám myšičky ve tmě svítí. Uložil jsem je vedle sebe tak, jak byly představovány v průběhu testu. První je tedy A4Tech X-750BF, pak Genius Navigator 535, Genius NetScroll G500 Laser, Ideazon Reaper Edge, Logitech G9 Laser Mouse, Microsoft SideWinder X5 OEM a nakonec Razer Lachesis.


- klikněte pro zvětšení -

Z fotografie je jasné, že nejvíce náš světlem bude oblažovat SideWinder X5, jehož zadní strana vysílá paprsky světla směrem dozadu a pak je zde Lachesis, jejíž podsvícení loga a kolečka si můžete snadno vypnout. Ostatní myši svítí spíše decentně a především kvůli tomu, aby naznačily, jaký profil, popřípadě DPI, je aktivovaný.


Odezva myší


Nyní si uvedeme jednoduchou tabulku, v níž jsou naměřené odezvy myší pomocí Mouse Rate Checker. Až na Razer Lachesis naměřené hodnoty odpovídaly. Od Lachesis jsem se lepší odezvy nedočkal, ač jsem to zkoušel všelijak přepínáním různých profilů, a tak se myš zasekla na standardních 500 Hz.

Model
Odezva
A4Tech X-750BF
500 Hz
Genius Navigator 535
500 Hz
Genius NetScroll G500 Laser
500 Hz
Ideazon Reaper Edge
800 - 1000 Hz
Logitech G9 Laser Mouse
900 - 1000 Hz
Microsoft SideWinder X5 OEM
800 - 1000 Hz
Razer Lachesis
500 Hz


Zkušenosti z provozu myší


Nejdříve se zaměříme na to, co jsme doposud opomíjeli. Tím je kolečko myší a práce s ním. A4Tech X-750BF má kolečko s jemným krokováním, jehož stisk je tak akorát tuhý, takže v tomto ohledu vše v pořádku. Genius Navigator 535 je na tom velmi podobně, pouze krokování je více slyšitelné, ale NetScroll G500 je na tom znatelně hůře. Její kolečko se otáčí ztěžka a nemá na sobě vzorek, takže o pohodlné práci se nedá mluvit. Ideazon Repaer má také poměrně tuhé kolečko, co se týče otáčení, ale to je také poměrně velké, takže se s ním pracuje lépe. Stisk by zde mohl být lehčí.

Pokračujeme Logitechem G9. Kolečko této myši je díky svému přepínání mezi dvěma režimy asi nejlépe připraveno a otáčí se jím asi nejvíce pohodlně. Bohužel, stisk kolečka je velmi tuhý, což se mi vůbec nezamlouvalo. Pak je tu Microsoft SideWinder X5, jehož kolečko při otáčení připomíná G9 a jde také již lépe stisknout. A nakonec si řekneme o Razer Lachesis, jejíž kolečko pokládám za nejvyrovnanější v celém testu, co se týče odporu při otáčení a stisku. Pracovalo se s ním opravdu dobře.

Snadné klouzání po povrchu desky stolu či podložky je dalším aspektem, jenž je důležitý při hraní. Zde mohu říci, že u prvních třech modelů od A4Tech a Genius jsem nadšený rozhodně nebyl. Tyto myši při pohybu v podstatě drhnou. Kvalitou nahony vzdálen je jim SideWinder X5, poté bych zařadil Reaper Edge, Lachesis a nejlépe jsem se "šel klouzat" s Logitech G9.

Dále následuje trošku problematická disciplína s celkovým pocitem při práci v desktopovém prostředí, kam zařadím i kvalitu snímání při práci v grafickém editoru, kde je kolikrát důležité postupovat myší pixel po pixelu. S tím se ale pojí také fyzické zpracování určující, jak dobře se myš drží v ruce a to je již velmi specifická věc, kterou každý může vnímat jinak, každý má jiné požadavky, zkušenosti a návyky. Zde se mi všeobecně nezamlouvaly ty modely, které mají vypoulenou zadní část a tlačí se jí do dlaně. Pro jemnou práci je totiž v mém případě zapotřebí, aby s myší hýbaly prsty a ne celá ruka.

V tomto ohledu tak uspěly především krátké myši a taková Razer Lachesis sem rozhodně nepatří. Druhá část problému je ale také kvalita snímání a zda kurzor neskáče jak splašená kobyla. Zde ovšem mohu říci, že jsem byl u všech modelů spokojen a žádný se na jen trochu vhodném povrchu nechoval nekorektně. Problémem je v tomto ohledu tedy spíše onen tvar myši.

A nakonec jsem si nechal pocity při hraní her. Oprášil jsem kvůli tomu starý dobrý Counter Strike a pak také 2D krvárnu Crimson Land. Zde již levné myšky v mých očích podstatně klesly a nejhůře dopadla Genius NetScroll G500 především kvůli "utrhování" kurzoru při rychlejších pohybech a také nedostatečně připravenou ergonomií pro herní účely. Navíc pouze základní sada tlačítek zde také není příliš vhodná a zdálo se mi, že myš poněkud laguje. Dále bych zařadil z podobných důvodů A4Tech asi na stejnou pozici s druhým Geniusem. Tyto myši jsou si svým tvarem i rozložením tlačítek velmi podobné a stávalo se, že po delším zápolení už skoro ani nevíte, jak na nich vlastně máte položenou ruku a všemožně šátráte po tlačítkách.

Zbylé čtyři produkty jsou pro herní účely již vhodnější a nezaznamenal jsem u nich žádné větší problémy. Ideazon Reaper Edge si mě kolem prstu ale neobmotal, za což může jeho tvar a vrchní hladký povrch. Zkrátka takový Logitech a Microsoft mají ergonomii pro herní účely vymyšlenou lépe. Na Reaperu se mi však naopak líbila boční tlačítka, jejichž pozice byla ideální, ale zkrátka provedení myši zamezovalo jemné práci při pevném úchopu.

Byl jsem tedy zvědavý, jak se povede protáhlé Razer Lachesis. Ta má oproti Reaper Edge o poznání nížší profil, což dovoluje právě onu jemnou manipulaci. Samotná myška má skvělé snímání a bezproblémovou odezvu, avšak její protáhlý tvar mi jednoduše nesedl, kvůli čemuž se mi kroutila ruka a ozývalo se zápěstí. Poté nastoupila Logitech G9, což bylo teprve to pravé. Tato myš se skvěle drží a bezproblémově se s ní hraje. Kompromisem mezi ní a Reaper Edge je pak Microsoft SideWinder X5, jenž je spíše koncipován tak, aby vám seděl v ruce jak přibitý. Znovu opakuji, že z technického hlediska jsou všechny čtyři myši skvělé a mohou je rozsoudit pouze subjektivním pohledem.