Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest CPU chladičů střední třídy v testu

20.11.2006, Jan Vítek, recenze
Šest CPU chladičů střední třídy v testu
K chlazení procesorů existuje více přístupů. Dnes si ukážeme takový, jenž klade důraz na vyvážený poměr ceny a výkonu. V testu se utká 6 chladičů od 4 známých firem – Asus, Cooler Master, Scythe a Titan. Zdatným protivníkem jim bude Athlon 64 FX-55.
Na úvod poslední stránky dnešní recenze si uvedeme přehlednou tabulku cen jednotlivých chladičů:


Výrobce
Model
Cena s DPH
AsusChilly Vent Lux
580 Kč
Cooler MasterHyper TX (RR-DCH-S9U1-GP)
450 Kč
Cooler MasterSusurro (RR-KTC-T9E1)
800 Kč
ScytheSCKTN1000 Katana
647 Kč
ScytheSCKTN-CU1000 Katana
907 Kč
TitanTTC-NK32TZ
424 Kč

Test je tedy za námi a pokud čekáte na nějakého opravdu jednoznačného vítěze, musím vás zklamat. Pokud bych nehleděl na cenu, pak bych jako chladič, který svými kvalitami ostatní převyšoval, vybral Scythe Katana Cu. Ten se ukázal jako vyvážené řešení s kompaktními rozměry hodící se i pro chlazení relativně výkonných procesorů. Měděná Katana se ve všech testech držela mezi těmi nejlepšími a dokáže tedy být výkonná i tichá a navíc tyto kvality dokáže velmi dobře kombinovat. A pokud si ještě připomeneme, že potřebnou regulaci otáček tento produkt obsahuje ve svém balení, zdá se, že není co řešit. Avšak je co řešit - cenu. Katana Cu je se svými 900Kč suverénně nejdražším chladičem v testu.





Pokud mám tedy hledět i na cenu, pak můj zrak nemůže nespočinout na Cooler Masteru Hyper TX, jenž se podobně jako Katana Cu držel v čele testovacího pole až do té doby, než jeho ventilátoru došel dech. To ale není nevýhoda, však více než dostatečný výkon tento chladič podává i při 1300 RPM, na nichž je velmi tichý. Příslušenství je u tohoto modelu velmi chudé a spíš se dá říci, že neexistuje. Avšak to nám více než vynahradí cena kolem 450 Kč, což je přesně polovina částky, kterou dáme za měděnou Katanu a to je již velmi podstatný argument, jestli ne rozhodující. Pro vás možná a pro mě dostatečně na to, abych mohl výrobku udělit označení Trefa Světa hardware.




Cooler Master Hyper TX získává ocenění TREFA za vynikající poměr cena/výkon.



Za zapůjčení Asus Chilly Vent Lux děkujeme firmě BGS Levi Czech
Za zapůjčení Cooler Master Hyper TX a Susurro děkujeme firmě Cooler Master
Za zapůjčení Scythe SCKTN1000 Katana a SCKTN-CU1000 Katana děkujeme firmě Czech Computer
Za zapůjčení Titan TTC-NK32TZ děkujeme firmě 100MEGA distribution