Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle DS57U: barebone s Broadwell pro kutily

20.3.2015, Jan Vítek, recenze
Shuttle DS57U: barebone s Broadwell pro kutily
Do rukou se nám dostal počítač Shuttle DS57U, který patří mezi malé barebone, čili nehotové modely bez úložiště a RAM. Vybaven je ale procesorem Broadwell, který si vyzkoušíme vůbec poprvé, a také pasivním chlazením.

Zpracování počítače DS57U


Shuttle DS57U není PC, které by bylo určeno pro obývací pokoje a dle toho i vypadá. Jeho design tak není líbivý, ale spíše účelný, takže jde o prostou kovovou skříňku vyrobenou z černě nalakovaného plechu SECC. Provozovat bychom ji měli tak, jak je ukázáno na fotografiích, ovšem silně doporučuji namontovat i dodávané kovové podstavce. Ty jednak zvýší stabilitu počítače, ale především zajistí jeho lepší chlazení, neboť spodní průduchy tak nebudou ucpány a vzduch bude moci procházet skrz počítač směrem vzhůru. Nicméně procesor bude spoléhat především na chlazení s využitím samotného kovového těla počítače, s nímž je přímo spojený. Ale na to se podíváme až níže.



Design je tedy velmi jednoduchý. V přední i zadní části máme konektory, porty a jiné prvky, nahoře a dole jsou průduchy, na levé straně je pouze panel s logem výrobce a informačním štítkem a na pravé straně máme snadno dostupné pozice pro instalaci pamětí a úložných zařízení. Ty jsou zajištěny pouze jedním šroubkem, takže jejich otevření je dílem okamžiku. Šipka směřující nahoru nás také nenechá na pochybách, jak bychom toto PC měli provozovat.



V předním panelu tedy máme vypínač s příslušnými LED kontrolkami, dále 4 porty USB 2.0, čtečku karet SD a kryté sériové porty, jeden RS232 a jeden RS232/RS422/RS485.



Zadní panel má v sobě 2 ethernetové porty RJ-45, napájecí konektor pro 19 V, dva USB 3.0, audio pro sluchátka a mikrofon a obrazové HDMI a Display Port. Čtyřpinový konektor nahoře může posloužit třem účelům. Na piny 1 a 3 můžeme zapojit externí vypínač, zkratem pinů 3 a 4 na tři sekundy vymažeme CMOS a na pinech 2 a 3 je napětí +5 V. Hned za rohem od tohoto konektoru máme ještě otvor pro zámky Kensington a na koncích zadního panelu jsou vylamovací záslepky pro případné externí Wi-Fi antény.


- klikněte pro zvětšení -

Dovnitř tohoto počítače se tedy dostaneme velmi snadno, stačí odšroubovat dva velké panely, které odhalí jednak 2,5" pozici pro úložná zařízení s rozhraním SATA, vedle níž je i zaplněná pozice pro Wi-Fi kartu. Vedle jsou pak dva sloty pro paměti DDR3 v modulech SO-DIMM (pouze 1,35 V) a další pozice pro úložné zařízení, tentokrát mSATA SSD. Slot mini PCIe ale také nabízí rozhraní USB 2.0 a samozřejmě i PCI Express.


- klikněte pro zvětšení -

Jakožto uživatel se už v počítači nemusíte více šťourat, pokud vám stačí jeho zprovoznění pomocí pamětí a disku/SSD. Není ale žádný problém se v něm pošťourat trochu více, protože skříňku lze snadno rozmontovat. Všechny šroubky jsou dobře viditelné a dosažitelné a nejsou zde žádné skryté packy. Můžeme se tak dostat k internímu konektoru Embedded DisplayPort, který je hned u pozice pro mSATA SSD. Pak se můžeme podívat i na opačnou stranu základní desky, kde se nachází procesor.


- klikněte pro zvětšení -

Stačí odšroubovat zadní panel, uvolnit i přední šroubky držící sériové porty a pak už můžeme odšroubovat samotnou desku a opatrně ji obrátit, abychom nepoškodili anténu od Wi-Fi modulu. Odhalíme způsob chlazení procesoru, které je realizováno pouze pomocí malého bloku pro spojení přímo s bočnicí počítače. Pak tu je ještě čtečka karet SD a jinak na této straně desky není nic zajímavého.