Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle DS57U: barebone s Broadwell pro kutily

20.3.2015, Jan Vítek, recenze
Shuttle DS57U: barebone s Broadwell pro kutily
Do rukou se nám dostal počítač Shuttle DS57U, který patří mezi malé barebone, čili nehotové modely bez úložiště a RAM. Vybaven je ale procesorem Broadwell, který si vyzkoušíme vůbec poprvé, a také pasivním chlazením.

Použitý hardware


Alfou a omegou tohoto počítače je dvoujádrový procesor Intel Celeron 3205U patřící do nejnovější generace Broadwell, čili jde o 14nm model. U něj to tedy končí i začíná především proto, že obsahuje i grafické jádro, jak jinak, a zbylé nejdůležitější komponenty zde hodnotit nemůžeme, protože nejsou součástí produktu. Jde o operační paměti a úložné zařízení.



Celeron 3205U z generace Broadwell-U můžeme označit za přímého pokračovatele 22nm procesorů Haswell-ULT, konkrétně modelů Celeron 29xxU. Nový Celeron má v základních specifikacích takt 1,5 GHz, 2x 256 kB paměti L2 cache, 2 MB L3 cache a 15W TDP. Starší Celerony jsou na tom stejně, akorát mají takt 1,4 nebo 1,6 GHz a pak už se v základních specifikacích liší jen tím, že mají o dva shadery v jádru HD Graphics méně. Ty ale pracují na 200 až 1000 MHz, zatímco Celeron 3205U svou grafiku provozuje na 100 až 800 MHz, čímž by se rozdíl měl vyrovnat.



Nový Celeron ale pochopitelně podporuje i nové technologie. Má konfigurovatelné TDP, které výrobce koncového zařízení může nastavit na 10 W, ovšem pak se to odrazí i ve výkonu, přičemž specifikace pak udávají pracovní frekvenci procesoru pouhých 600 MHz. Zde ale procesor zřejmě pracuje na plný výkon, protože v zátěži CPU-Z udávalo frekvenci 1500 MHz. Co se týče podpory pamětí, zde se nezměnilo vůbec nic, takže stále mluvíme o DDR3L na 1600 MHz a maximální propustnosti 25,6 GB/s.

Grafické jádro HD Graphics však nově podporuje technologie InTru 3D, Flexible Display Interface (Intel FDI), Wireless Display a Insider. Počet najednou připojitelných displejů zůstává na třech. Co se týče dalších technologií, máme tu základní i pokročilou virtualizaci (VT-x a VT-d), Identity Protection Technology, AES New Instructions (AES-NI) pro akceleraci šifrování dat a pro ochranu i Secure Key a Execute Disable Bit. Mezi ty nepodporované patří technologie vPro, Turbo Boost a Hyper-threading, takže dvě jádra zde dokáží zpracovávat najednou jen dvě procesová vlákna.



Je tedy otázka, proč má nový Celeron 3205U podobné specifikace týkající se výkonu jako starší 22nm generace, a přitom má i stejné TDP. Kromě nových technologií a dvou shaderů navíc ale také nabízí dvě další linky PCI Express 2.0 (celkově tedy 12), takže tyto jednotlivé rozdíly asi v důsledku z hlediska spotřeby vyrovnaly náskok daný pokročilejším výrobním procesem.

O pamětech jsme se již zmiňovali, takže zbývají úložná zařízení. Přímo se nabízí využít mSATA SSD jako systémový disk a pro uložení většího objemu dat pak 2,5" SATA pozici pro pevný disk, který může mít na výšku až 12,5 mm. Poslední možností (krom USB portů) je využít čtečku karet SD/SDHC/SDXC, z nichž můžeme také bootovat systém.


BIOS


AMI BIOS je zde v základní textové podobě, tedy bez grafické nástavby, což pochopitelně nevadí. Neumožní nám žádné ladění výkonu, snad tedy krom vyhrazení systémové paměti pro grafický čip, a to až 1 GB. Jinak můžeme především v záložce Advanced zapínat či vypínat různé technologie u procesoru (VT-x, VT-d, EIST, atd.) nebo rozhraní a výbavu (USB 3.0, LAN, Audio a jiné).

Zbývají už jen záložky Security pro nastavení hesla BIOSu a nezbytná Boot s pořadím médií pro bootování systémů. A to je vše, takže jde o jednoduchý BIOS, ale nic jiného jsme ani nečekali.