Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.12.2003, Igor Viduna, recenze
Na kategorii malých, ale elegantních, funkčně velmi bohatých a někdy i hodně výkonných PC, si začínáme pomalu zvykat i u nás. S několika jsme se již mohli shledat i na stránkách Světa hardware. Dnes se blíže seznámíme s řešením od Shuttle, které přidává do seznamu vymožeností také WLAN!
wikina (115) | 1.1.200421:38
Ten hlavní ventilátor fouká vzduch doufám ven ze skříně přes radiátor od Heat­-Pipe chladiče. A hluk? Výrobce si chtěl zřejmě pojistit chladící výkon, takže zvolil značku SUNON. To by bylo celkem fajn, nebýt jediného modelu, který evidentně vyvinuli ve spolupráci s firmou ETA. Je zajímavé, že je to pořád ten stejný typ, co je X­-PC na světě. Jestli můžu doporučit, vyměňte ho. Jenom by ten nový měl mýt výstup s otáčkami.
Jinak co se týče chlazení grafické karty, je mi celkem smutno. Všechny desky od SHUTTLE, co jsou v X­-PC, mají AGP slot na kraji desky ­(kompromis kvůli 5,25­" mechanice­), takže každý ventilátor VGA má k sání prostor maximálně tak 5­-8mm. ­(Fajn by bylo tak 3­-5cm.­) To způsobí podtlak před vrtulí, té se nedostává vzduch, takže se roztočí na mnohem vyšší otáčky ­(= mnohem víc hluku­) a stejně nechladí, jak má. Specielně tento Radeon 9800, co je také na fotkách, je hlučný sám o sobě. Kdyby alespoň udělali sací otvory v krytu po celé ploše grafiky...
Jo a mimochodem, jinak ta skříň je náhodou povedená ­(hlavně ta černá!­) ikdyž ta verze pro A64 má hezčí čumák...;o)
Odpovědět0  0
Aleš | 1.1.200422:48
Já mám Shuttle 45G s Athlonem 1,8 asi rok. Jsem poněkud zklamán hlučností, největší podíl má ale ventilátor na zdroji. Nemá někdo zkušenost s výměnou za lepší?
Odpovědět0  0
wikina (115) | 1.1.200423:38
Lepší bohužel asi není. Problém je ve dvou věcech:
1­) Ventilátor je malý a proto musí mít velké otáčky, aby zvládl uchladit zdroj. Pokud se tam dá slabší, zvedne se teplota ve zdroji a tím se výrazně zkrátí životnost především kondenzátorů.
2­) Drtivá většina ventilátorů ­(hlavně těch menších­) je už od výroby nedostatečně nebo špatně namazána. V jinak vynikajících zdrojích X­-PC jsem zaznamenal už několik várek ventilátorů, které chrčely po prvním dnu...
Takový ventilátor je potřeba rozdělat, ložisko vyčistit a znova namazat. Vliv má i plechová mřížka za ventilátorem. Způsobuje zbytečné turbulence ­(a tím pádem další hluk­) a určitě se i zbytečně ohřívá a tím mírně vrací teplo zpět do zdroje. Doporučuji odstranit, je tam celkem zbytečně.
Odpovědět0  0
kix | 31.12.200313:03
Jak je to stím WIFI, má to integrované ­- na zadním panelu vlevo nahoře je konektor na anténu?
Jinak skříň dost hrozná, ty stříbrné čudle jsou šrouby ­(nýty­)? Připomíná mi to dávnou éru amatérských konstrukcí a la časopis Amatérské radio:o)
Odpovědět0  0
Aleš | 31.12.200315:19
To je věc názoru, podle mého je to jedna z lepších ve světě PC ­(stříbrná je hezčí­), ale Apple to tedy není.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 4.1.200417:05
Souhlasím, ta skříň je vážně dost dobrá!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.