Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?

18.11.2005, Pavel Kovač, recenze
Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?
Každý ví, k čemu slouží barebone systém. Obvykle je třeba se smířit s nižším výkonem kvůli použití low-profile karet. Dnes představovaný barebone od firmy Shuttle je ale výjimkou. Dokáže totiž pojmout dvě plnohodnotné grafické karty zapojené do SLI režimu.
Award BIOS

Základní deska obsahuje klasický Award BIOS, který má velké možnosti přetaktování a může se směle měřit s velkými bratříčky. Nemusíte se tedy bát, že potenciál vašeho procesoru zůstane nevyužitý. A protože obrázek řekne více než tisíc slov, tak jsem pro vás nachystal sadu fotek z BIOSu.


Základní menu BIOSu



Monitoring systému

První co mně zajímalo po prvním šoku z hlučnosti, bylo nastavení otáček ventilátorů. Při nastavení Noise Control na hodnotu "LOW" je systém ještě dost slyšet. Avšak je zde i hodnota "eXtreme PC Mode 60°C", která udržuje stálou teplotu 60°C na procesoru, resp. ventilátor na procesoru nezapne do té doby, než dosáhne teplota oněch 60°C. Ovšem hluk produkovaný ventilátory na procesoru není jediný zdroj, a tak se musíme smířit s hlukem od malého 40mm ventilátoru chladícího čipset.



Nastavení "Smart Fan"



Nastavení frekvencí

Testovaný procesor byl AMD Athlon 64 3000+ (jádro Winchester). Tento procesor je odzkoušen na frekvenci 9x250MHz (dělička pamětí nastavena na 4/5). I tato základní deska onu frekvenci hravě zvládla. Tím jsme získali frekvenci procesoru 2250MHz.




Deska tedy přetaktování zvládá perfektně, a tak si můžete i díky SLI postavit velmi výkonnou pracovní stanici malých rozměrů. Technologie "Smart Fan" funguje také na jedničku, a tak pokud si trochu poupravíte ostatní ventilátory, dokážete jistě tento barebone ztišit tak, že jej prakticky neuslyšíte.