Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SideWinder X8 Mouse: Microsoft hráčům

1.2.2010, Jan Vítek, recenze
SideWinder X8 Mouse: Microsoft hráčům
Naše dvouměsíční téma nám přináší recenzi další počítačové myši, kterou má nyní na svědomí Microsoft. Jedná se o herní myš a navíc bezdrátový model, což v obyčejných případech nejde moc dohromady. My uvidíme, jak výrobce svou úlohl zvládl.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Pokud to vezmeme pěkně popořadě, tak začneme provedením myši a její ergonomií. Ze SideWinderu X8 rozhodně nebudou nadšeni ti, kteří jsou zvyklí na menší myšky, nebo rovnou uživatelé s malýma rukama, protože tato myš je opravdu velká, že vám vyplní celou dlaň. Tomu napomáhá i její tvar s vyboulenou zadní částí a celkově široké tělo. Osobně jsem po delší době práce se SideWinderem X8, kdy jsem opět vzal do ruky svou IntelliMouse Optical, měl pocit, že držím v ruce notebookovou myš. A to tento model není žádný střízlík. Sluší se také ještě upozornit, že SideWinder X8 se v žádném případě nehodí pro leváky (leda přeučené).

Tlačítka této myši se používají velmi dobře a zvláštní pochvalu zaslouží dvojice postranních určených pro palec. S ním stačí jen jemně kolébat, k čemuž byl přizpůsoben také stisk tlačítek kladoucí jen malý odpor. Vrchní čtveřice tlačítek (tři podsvícená a jedno stříbrné) se tak frekventovaně používat rozhodně nebudou, a tak je pohodlí při jejich stisku zanedbatelným ukazatelem.

Dobře funguje rovněž tlačítko pro zaznamenávání maker přímo ve hrách: po jeho stisku se rozsvítí a čeká na určení tlačítka myši, pro které se makro zadává. Poté se rozbliká a uživatel může zaznamenat makro a akci následně ukončí a potvrdí opětovným stiskem tlačítka pro záznam maker. Zde se už na rozdíl od obslužného software přesně ukládají i časové prodlevy a je to snad celkově i pohodlnější, i když méně přehledný způsob. Pak ale nastupuje kolečko se svým plastovým povrchem a značným odporem při otáčení. Toto "kombo" způsobí nepříjemné proklouzávání prstů a také stisk kolečka je trošku tuhý, i když s tím se setkáme u řady myší firem Microsoft i Logitech.

Co se týče ostatních vlastností, pak na klouzavosti se podepisuje malá plocha podložek, takže si raději připravte nějakou kvalitní podložku. Nejhladší skluz pak dle mého názoru zajišťují bílé podložky a černé zase naopak, i když to mohl ovlivnit fakt, že ty už byly trošku opotřebované. Připojení pomocí externě vyvedeného přijímače/vysílače je velmi kvalitní i na vzdálenost několika metrů a na rozdíl od myší využívající tzv. nano přijímačů dokázal SideWinder X8 snadno komunikovat i přes zeď. Navázání spojení po jeho zapnutí je jinak dílem okamžiku, a to doslova.



Přesnost zachytávaného pohybu byla velmi dobrá, myš reagovala na sebemenší změny, takže s ní můžete klidně kreslit po obrazovce. Kurzor ve hrách snad ani nemáte šanci "utrhnout" a zkrátka je vše tak, jak má být. Další záležitostí je dotazovací frekvence, jíž výrobce uvádí 500 Hz (2 ms). Dle použitých utilit Mouse Rate Checker a CM Storm Test Utility udávaná hodnota skutečně odpovídá realitě. Jak je však vidět, ke stabilitě má tato frekvence daleko.

Nakonec si povíme o snímání povrchů. Nelze předpokládat, že SideWinder X8 budeme trápit na skle nebo dokonce na zrcadle, k tomu se blíže dostanou spíše víceúčelové mobilní myšky. Pokud si připravíme jen trošku slušný povrch, přičemž ideální asi bude plastová podložka, pak nezaznamenáme problém. Myš ale dobře pracovala i na dřevěném stole, plastovém obalu od CD, lesklém eloxovaném kovu, koberci či běžné látce. Někteří uživatelé si ale stěžují na skákání kurzoru při použití s látkovými podložkami.


Závěrečné hodnocení


Myš Microsoft SideWinder X8 se vyznačuje především zaměřením na hry a bezdrátovým připojením, k čemuž je také uzpůsobena. Její tělo bylo vyrobeno tak, aby zapadlo do pravé ruky pokud možno jediným správným způsobem, aby uživatel měl všechny důležité ovládací prvky hned k dispozici, což také má. Lidé s menšíma rukama ale z této šťastni nebudou, alespoň ne hned zpočátku.



Zpracováním nás SideWinder X8 přesvědčí, protože nabízí velmi pevné tělo, jemuž sice chybí gumové gripy, ale vzhledem k pojetí ergonomie to v tomto případě nevadí. Tlačítka jsou v pořádku až na nešťastné prokluzující kolečko, jemuž by slušel aspoň gumový potah.

V ostatních ohledech je ale tato myš sama o sobě výtečná a pracuje přesně, pokud ji položíme na jen trošku adekvátní povrch. Spojení je stabilní i přes zeď, pokud tedy je baterie ještě dostatečně silná. Ta stačí na cca 3 dny běžného používání a pak ji na několik hodin musíte připojit k magnetickému konektoru.

Kamenem úrazu je však až příliš konzervativní software, od nějž jsou aplikace pro obsluhu myší Logitech, CM Storm, Razer a další na míle vzdáleny. Není možné vytvářet celé profily pro jednotlivé aplikace (to je zde dovoleno pouze pro tlačítka), nelze je ani ukládat a pak si ani nezjistíme úroveň nabití baterie, i když to je v tomto případě důležitý ukazatel.


Dobré ergonomické zpracování, pevné tělo
Prokluzovací kolečko s tuhým odporem
Bezdrátové rozhraní se silným spojením
Obslužný software
Výborný senzor a přesné snímání
Výdrž baterií
Hlavní a postranní tlačítka
Vyšší cena
Displej
Pouze pro praváky
Cena v době testování: cca 1 800 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Microsoft SideWinder X8 Mouse poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Microsoft SideWinder X8 Mouse děkujeme firmě Microsoft




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Microsoft SideWinder X8 is a wireless and game-oriented mouse and for these purposes it was designed. Its body has such shape which fits into user's right hand in the only correct manner, so that the user has all the important buttons at disposal. However, users with small hands will not be satisfied with the mouse's size, at least at the beginning.

The overall design of SideWinder X8 is good and functional. Its whole-plastic body is very firm and even though it lacks rubber grips, thanks to SideWinder's ergonomics that does not count much. Buttons are no matter to whine about, except for the wheel which slips in one's fingers. In other aspects is this mouse very well made and its movement reproduction is accurate, provided that we use it on and adequate surface. Also the wireless connection is stable even across a wall, when the supplied accumulator is still strong enough - it lasts for about 3 days of common use and then we simply connect the mouse to the transiever's magnetic power cable.

The sticking point of SideWinder X8 is its too conservative software which is miles away from what Logitech, CM Storm, Razer and others offer. We cannot create and save whole profiles for different applications and games (that is possible only for the buttons) and we also do not find out any information about the battery level, which is in this case an important information.



Vývoj ceny testovaného produktu: