Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilenX iXtrema Pro - extrémní ventilátory?

2.11.2007, Jan Vítek, recenze
SilenX iXtrema Pro - extrémní ventilátory?
Americká společnost SilenX se jako několik dalších zaměřuje na výrobu napájecích zdrojů, chladičů, ventilátorů a drobného příslušenství pro chlazení PC komponent. My si dnes představíme její nepodsvícené ventilátory s označením iXtrema, které se dodávají v několika rychlostních verzích a samozřejmě také velikostech. Navíc jejich design je celkem netradiční, takže bude jistě zajímavé srovnat i jejich výkon.

Testy průtoku vzduchu

Nyní se podíváme, jak si ventilátory SilenX iXtrema Pro vedly v testech průtoku vzduchu, v nichž jim konkurenci tvořily modely od firmy Papst, které jsou známé svým výtečným výkonem v tomto ohledu, ale výsledky si můžete porovnat také s následujícími modely:


Průtok vzduchu byl sledován za pomoci testovací komory a digitálního anemometru, přičemž byla použita metodika, již jsem popsal v samostatném článku.



Digitální anemometr Omega HH-31A


V těchto testech se tedy ukáže, jak dobře jsou ventilátory schopny překonávat odpor vzduchu při jeho nasávání a tlačení. Slušné nasávání ventilátoru se uplatní hlavně v zadní pozici v počítačové skříni a tlačení vzduchu zase v přední pozici a u chladičů, i když tam to bude vlivem téměř přímého styku s žebry poněkud komplikovanější. Vlivem zvýšeného odporu se také ventilátorům patřičně snížily maximální otáčky, takže v grafech neuvidíte výkony při výrobcem udávaných maximálních otáčkách.

Začneme dvojicí grafů znázorňující výkony ventilátorů SilenX iXtrema Pro 80mm, Papst 8412 N/2GM, BlackSilentFan X2 a Acutake FAN80. Ty jsem měřil v otáčkách od 1200 RPM po 1700 RPM (pokud to ten který model samozřejmě umožňoval). Vertikální osa znázorňuje rychlost proudění vzduchu ve FPM (stopy za minutu) a horizontální ukazuje otáčky za minutu.

80mm ventilátory

Jako již tradičně byl výkon při nasávání vzduchu slabší než při jeho tlačení, což je u axiálních ventilátorů zcela normální. Testy pak dopadly následovně:







Nejen, že ventilátor SilenX iXtrema Pro nepřekonal Papst, ale ani se k jeho výkonu nepřiblížil. Tím poněkud berou za své specifikace, které se nám výrobce snaží předkládat, ale my nesmíme zapomenout na fakt, že ventilátory jsou testovány v prostředí, kde musí překonávat odpor kladený 45mm trubicí, v níž je navíc ještě sonda, skrze kterou vzduch prohánějí.


92mm ventilátory






Zde již byla situace tradičně lepší a ventilátory se se svými výkony tlačily na sebe. Ovšem i zde se SilenX umisťuje až na chvostě, ale odstup není tak markantní jako v případě 80mm ventilátorů.


120mm ventilátory






A nakonec si ukážeme výkony 120mm ventilátorů. Bohužel ani zde iXtremy Pro nezabodovaly a umístily se na posledním místě, i když odstup od ostatních (kromě Papstu) nebyl tolik znát. Velká plocha lopatek asi holt není všechno a Papst si neužívá svou dobrou pověst jen tak pro nic za nic.