Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilenX iXtrema Pro - extrémní ventilátory?

2.11.2007, Jan Vítek, recenze
SilenX iXtrema Pro - extrémní ventilátory?
Americká společnost SilenX se jako několik dalších zaměřuje na výrobu napájecích zdrojů, chladičů, ventilátorů a drobného příslušenství pro chlazení PC komponent. My si dnes představíme její nepodsvícené ventilátory s označením iXtrema, které se dodávají v několika rychlostních verzích a samozřejmě také velikostech. Navíc jejich design je celkem netradiční, takže bude jistě zajímavé srovnat i jejich výkon.
Na závěr si tedy shrneme vše podstatné, co jsme se z recenze ventilátorů dozvěděli. Pokud se zaměřím na design SilenX iXtrema Pro, pak ten je nový, neotřelý a ventilátory také díky ploše svých lopatek, malé ploše zabírané motorkem působí tak, že budou výkonné. Dodávané příslušenství navíc plně postačuje pro pohodlnou instalaci, když máme na výběr mezi dvěma napájecími konektory a také dvěma způsoby montáže (šroubky a silikonové trny).



Ale bohužel první ránu ventilátorům iXtrema dává již první posouzení a úvodní dojmy z provozu. Některé se točí výrazně pomaleji a některé naopak rychleji, i když to je v podstatě vše v rámci tolerance specifikací. Horší je to již s hlukem, kde průvodním jevem je zde dosti často nepřijemné šustění a kolikrát se přidá i hlasité klapání. V podstatě každý testovaný model měl nějaký problém s hlučností a nežádoucími projevy motorku. V naší testovací komoře se také ventilátory ukázaly s nevalným výkonem a své specifikace tedy v tomto případě nepotvrdily. A posledním nepříjemným aspektem je také cena. Ta se pohybuje od 470 Kč po 760 Kč s DPH a to je již opravdu hodně za jeden ventilátor.

Ceny:
  • SilenX iXtrema Pro 80 x 25mm nepodsvícený - 470 Kč s DPH
  • SilenX iXtrema Pro 92 x 25mm nepodsvícený - 605 Kč s DPH
  • SilenX iXtrema Pro 120 x 25mm nepodsvícený - 725 Kč s DPH
  • SilenX iXtrema Pro 120 x 25mm podsvícený - 760 Kč s DPH

Netradiční design
Problémy s hlučností
Slušné příslušenství
Nízký výkon
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Za zapůjčení ventilátorů děkujeme firmě JSComputers




Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA
zabývající se výrobou měřicích přístrojů.



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Lets sum up all the substantial fact that we found out during the review. Aiming at the design of SilenX iXtrema Pro, I can say that it is certainly not common and the fans look good because of their blades' large surface and small motors. One would say that according to these findings they'll be powerful and efficient. Moreover, the accessory is rich - we can choose between two power connectors and also between two means of installation (screws and silicone fan mounts).

But there are on the other hand also serious downfalls, which can be already found out during the first tryout. Some of them are rotating much slower than they should be and other much faster; nonetheless, all of them were in the +/- 15% range. But there are more serious problems, such as the fans' noise. In most times I could hear rustling and many times also clacking noise. So almost each of them had a problem with unpleasant noise coming out from the motor. Next, in our testing chamber the fans also showed weak performance and in this case their specifications were not confirmed. And last, there's price. For the smallest one of them you'll pay about 470 CZK and the most expensive costs 760 CZK inc. VAT, which is indeed awfully lot for one computer fan.